Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nio svenskar har fängslats

Nio svenskar hålls fängslade i Israel.
En av dem är författaren Henning Mankell.
Hans hustru Eva Bergman anser att det är oacceptabelt att Israel inte tillåter svenskarna att ta kontakt med sina anhöriga.
- Det är människorättsfientligt, säger hon.
Svenska UD meddelade vid 18-tiden i kväll att fem svenskar som befann sig ombord på Ship to Gazas fartyg har ställts inför ett ultimatum. Antingen skriver de på ett papper och deporteras från landet – eller så kommer de att ställas inför rätta i Israel.
De fem svenskarna är författaren Henning Mankell, konstnären Dror Feiler, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP), överläkaren Viktoria Strand och Ship to Gazas kassör Saman Ali.
Svenskarna uppges vara oskadda, förutom Dror Feiler som har "en smärre ansiktsskada".
Henning Mankells hustru Eva Bergman anser att det är oacceptabelt att svenskarna inte tillåts kontakta anhöriga.
– Det är fruktansvärt oacceptabelt att våra anhöriga inte får etablera kontakt med oss. Det är människorättsfientligt, säger hon.
Hon hoppas att UD:s jobb ska ge effekt.
– Jag hoppas att de kommer hem snart, säger hon.

Är oskadda

Fyra andra svenskar har förts till ett fängelse i Beersheba. Enligt Dagens Nyheter är de fängslade svenskarna Ulf Carmesund, teolog och internationell sekreterare i Broderskapsrörelsen, Henry Ascher, barnläkare, forskare i flyktingmedicin, medlem i Judar för Israel-Palestinsk Fred, Kimberly Soto Aguayo, Palestinagrupperna Sverige och Amil Sarsour, ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala.
– Vi kräver tillträde till de svenskar som tagits i försvar av de israeliska myndigheterna. Det är vår rätt att få tillträde till svenskar som fängslats utomlands. Vi har fått besked att vi troligtvis får träffa de fyra som först Beersheba i morgon, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Uppgifter om minst två saknas

Det ska ha funnits omkring elva svenskar ombord på Ship to Gazas fartyg.
– Vi är osäkra på det exakta antalet. Vi saknar fortfarande uppgifter om några svenskar, säger Anders Jörle.
De svenskar som UD saknar uppgifter om är bland andra religionshistorikern Mattias Gardell och hans hustru idéhistorikern Edda Manga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!