Nio svenskar har fängslats

Publicerad
Uppdaterad
Nio svenskar hålls fängslade i Israel.
En av dem är författaren Henning Mankell.
Hans hustru Eva Bergman anser att det är oacceptabelt att Israel inte tillåter svenskarna att ta kontakt med sina anhöriga.
- Det är människorättsfientligt, säger hon.
Svenska UD meddelade vid 18-tiden i kväll att fem svenskar som befann sig ombord på Ship to Gazas fartyg har ställts inför ett ultimatum. Antingen skriver de på ett papper och deporteras från landet – eller så kommer de att ställas inför rätta i Israel.
De fem svenskarna är författaren Henning Mankell, konstnären Dror Feiler, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP), överläkaren Viktoria Strand och Ship to Gazas kassör Saman Ali.
Svenskarna uppges vara oskadda, förutom Dror Feiler som har "en smärre ansiktsskada".
Henning Mankells hustru Eva Bergman anser att det är oacceptabelt att svenskarna inte tillåts kontakta anhöriga.
– Det är fruktansvärt oacceptabelt att våra anhöriga inte får etablera kontakt med oss. Det är människorättsfientligt, säger hon.
Hon hoppas att UD:s jobb ska ge effekt.
– Jag hoppas att de kommer hem snart, säger hon.

Är oskadda

Fyra andra svenskar har förts till ett fängelse i Beersheba. Enligt Dagens Nyheter är de fängslade svenskarna Ulf Carmesund, teolog och internationell sekreterare i Broderskapsrörelsen, Henry Ascher, barnläkare, forskare i flyktingmedicin, medlem i Judar för Israel-Palestinsk Fred, Kimberly Soto Aguayo, Palestinagrupperna Sverige och Amil Sarsour, ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala.
– Vi kräver tillträde till de svenskar som tagits i försvar av de israeliska myndigheterna. Det är vår rätt att få tillträde till svenskar som fängslats utomlands. Vi har fått besked att vi troligtvis får träffa de fyra som först Beersheba i morgon, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Uppgifter om minst två saknas

Det ska ha funnits omkring elva svenskar ombord på Ship to Gazas fartyg.
– Vi är osäkra på det exakta antalet. Vi saknar fortfarande uppgifter om några svenskar, säger Anders Jörle.
De svenskar som UD saknar uppgifter om är bland andra religionshistorikern Mattias Gardell och hans hustru idéhistorikern Edda Manga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag