Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex saknas fortfarande – nu trappas sökandet upp

Räddningsstyrka på plats under fredagen.
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Räddningsstyrka på plats under fredagen. En person hittades död, nio saknas fortfarande.
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Raset.
Foto: FREDRIK HAGEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
69-åriga Irene Ruud Gundersen är en av de saknade.
Foto: Dagbladet.
Foto: JIL YNGLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Ytterligare en död person har hittats död i rasmassorna i norska Gjerdrum. 

Totalt fyra personer har hittats omkomna i raset.

Sex personer saknas fortfarande efter jordskredet – och polisen har fortfarande hopp om att hitta överlevande. 

– Det finns fortfarande hopp om att hitta överlevare i rasmassorna, säger Roy Alkvist på norska polisen.

Tidigare i dag meddelade MSB att den svenska räddningsstyrkan lämnar Norge.

Norska polisen har i samråd med anhöriga publicerat en lista på tio saknade personer efter jordskredet i Gjerdrum. Med på listan finns bland andra två barn, 13-åriga Victoria och tvååriga Alma.

Under fredagsmorgonen startade räddningsteamet sin insats till fots. Omkring 30 räddningsarbetare deltog i insatsen i det raserade området.

Så fort det ljusnade på lördagen fortsatte sökinsatserna. På lördagseftermiddagen meddelade polisen att ytterligare en död person hittats i rasmassorna, och ett par timmar senare ytterligare en person. Hittills har totalt fyra personer hittats döda. 

Svenska styrkan lämnar

Ett svenskt USAR-team från Västsverige var på plats för att bistå i räddningsarbetet under fredagen. Under lördagen kommer ett USAR-team från Trondheim att ansluta, samtidigt som den svenska styrkan lämnar.

– Det svensk-norska samarbetet har fungerat väldigt bra på alla nivåer. MSB har haft en bra dialog med vår norska motsvarighet DSB och det var också tidigt bra samarbete mellan norsk och svensk räddningstjänst, säger Erik Flink, projektledare på MSB, i ett pressmeddelande.

Under gårdagseftermiddagen meddelade den norska räddningsledningen att behovet av svensk hjälp inte längre finns.

– Vi har tillsammans med flera räddningstjänster i Sverige varit förberedda på att kunna skicka ytterligare förstärkning till Norge och har fortsatt en hög beredskap för att med kort varsel kunna stödja våra norska kolleger och de drabbade om behovet uppstår igen, säger Flink.

Kamp mot klockan

Planen är att söka igenom ett större område av rasmassorna, än vad som hann göras under gårdagen.

En av räddningsledarna berättade under fredagen att utsikterna för att hitta överlevande minskar i takt med att klockan tickar.

Men det är fortfarande en räddningsinsats.

Harald Wisloff vid Norsk Folkehjelp säger att personer kan överleva under rasmassorna i flera dagar.

– Våra experter vet att man kan överleva i flera, flera dagar om man har tillgång till luft. Så det finns ingen anledning att dra ner på detta, det är fortfarande en räddningsaktion.

Under lördagen kommer polisen att ge löpande uppdateringar om hur arbetet fortlöper.

Riskfyllda sökförhållanden

Räddningsaktionen beskrivs, liksom i går, som ”riskfylld”. Man bedömer att förhållandena är ungefär desamma som under fredagen.

NVE, som arbetar med räddningsaktionen, undersöker parallellt norra och centrala delar av rasmassorna för att eventuellt kunna inleda en räddningsinsats i de områdena.

Vägar i närheten som tillhört det område som evakuerats har återigen öppnats, uppger polisen på pressträffen.

Samtidigt överväger man inte att utöka evakueringszonen ytterligare.

Dottern till en av de saknade: ”Helt overkligt”

På fredagseftermiddagen meddelade insatsledaren Roy Alkvist på en presskonferens att de hittat en död person i rasmassorna. Polisen går inte ut med vad för ålder eller kön personen har.

Utöver de två barnen saknas också 69-årige norskan Irene Ruud Gundersen.

I ett inlägg på Facebook delade dottern Nina Christine Gundersen med sig av sina tankar.

Mina föräldrars hus togs av jordskredet. Min syster och min far kom ut. De är lindrigt skadade och ligger på sjukhus, men min mamma saknas. Detta är helt overkligt. Korsar allt jag har för att de ska hittar mamma,” skriver Nina Christine Gundersen på Facebook.

Personerna som saknas

Eirik Grønolen, 31

Sambon och hunden undkom raset, men Eirik Grønolen saknas, rapporterar NRK. 

Irene Ruud Gundersen, 69

Mina föräldrars hus togs av jordskredet. Min syster och min far kom ut. De är lindrigt skadade och ligger på sjukhus, men min mamma saknas. Detta är helt overkligt. Korsar allt jag har för att de ska hittar mamma,” skriver Irene Ruuds dotter Nina Christine Gundersen på Facebook.

När Expressen når henne är hon kortfattad.

– Hoppas att det slutar väl, säger hon.

Charlot Grymyr Jansen, 31

Saknas tillsammans med sin man Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, 40, och sin dotter Alma Grymyr Jansen, 2. Bjørn-Ivar Grymyr Jansens bror Hans Jørgen Jansen säger till den norska lokaltidningen Romerikes Blad att han pratade med sin bror kvällen innan jordskredet.

– Jag pratade med min bror i går kväll. Jag vet att de var hemma. Och jag vet att familjens hus var bland de första som togs av skredet. 

Ann-Mari Olsen-Næristorp, 50, saknas tillsammans med dottern Victoria Næristorp-Sørengen, 13. Pappan klarade sig ut ur huset. 

– Jag hade gärna bytt plats med min dotter, säger hennes pappa till VG.

Han beskriver hur de väckte honom, och att han sprang efter dem ner för trappan. När han nästan var nere hörde han att hela huset rasade. Då trodde han att frun och dottern var utanför.

– Om de är borta, hoppas jag att det gick fort.

Marius Brustad, 29, saknas tillsammans med sin mamma Lisbeth Neraas, 54 som han besökte under mellandagarna enligt Dagbladet.  

Rasa Lasinskiene, 49. 

Rastade hunden innan hon skulle till arbetet. Hon pratade i telefon med sin man när kontakten bröts, skriver den norska lokaltidningen Bergens Tidende.  

Magnus förlorade sitt hem i jordskredet

Berättar i tårar: ”Tänkte att nu är det slut”.

Se när husen kollapsar efter jordskredet i Norge

Det var i onsdags som ett större jordskred inträffade i Ask norr om Oslo – se bilderna.

Jordskredet i Norge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.