Familjen Rooney beskrivs som "iskalla i sin obarmhärtighet". Foto: LINCOLNSHIRE POLICEFamiljen Rooney beskrivs som "iskalla i sin obarmhärtighet". Foto: LINCOLNSHIRE POLICE
Familjen Rooney beskrivs som "iskalla i sin obarmhärtighet".  Foto: LINCOLNSHIRE POLICE
Familjens huvudman, Martin Rooney Senior, har dömts till tio års fängelse. Foto: LINCOLNSHIRE POLICEFamiljens huvudman, Martin Rooney Senior, har dömts till tio års fängelse. Foto: LINCOLNSHIRE POLICE
Familjens huvudman, Martin Rooney Senior, har dömts till tio års fängelse. Foto: LINCOLNSHIRE POLICE

Nio familjemedlemmar döms för slaveribrott

Publicerad

De höll sina offer fångar, slog dem och tvingade dem till slaveri under åratal. 

Nu har nio medlemmar i en familj dömts till långa fängelsestraff för slaveribrott i Storbritannien, rapporterar BBC.

– Det var som helvetet på jorden, sa ett av offren under rättegången. 

Familjen Rooney beskrivs som "iskalla i sin obarmhärtighet". De tvingade sina offer att arbeta för dem och bo i undermåliga husvagnar, utan toaletter och rinnande vatten i staden Drinsey Nook i Lincolnshire. 

Nio medlemmar ur familjen har nu dömts  till långa fängelsestraff för slaveribrott i brittiska Lincolnshire, rapporterar BBC. 

Familjen är enligt BBC resandefolk, en etnisk folkgrupp med rötter på Irland. 

Familjens huvudman, Martin Rooney Senior, har dömts till tio års fängelse och två av hans söner har fått straff på mer än 15 år. 

De tvingade sina offer att arbeta för dem och bo i undermåliga husvagnar, utan toaletter och rinnande vatten.Foto: LINCOLNSHIRE POLICE

Misshandlades med spade

Alla offren som tvingades till slaveri beskrevs som sårbara individer mellan 18 och 63 år. Flera av dem ska ha varit hemlösa och hade plockats upp av familjen på platser runtom i hela Storbritannien. 

Ett av offren ska ha blivit misshandlad med en spade och därefter lämnats skadad i en husvagn i flera dagar på grund av att han lämnat tillbaka en bil utan bensin, skriver BBC. 

Ett annat offer berättade under rättegången om sin smärtsamma upplevelse hos familjen, som sträcker sig över ett kvarts sekel. 

Under ett tillfälle ska mannen ha hotats till att gräva sin egen grav om han inte gick med på ett livslångt slaveri åt familjen. 

Utesluter inte andra fall i Storbritannien

Utredningen mot familjen Rooney startade redan hösten 2014 och är en av de största i sitt slag i Storbritannien. 

Polisen i Lincolnshire utesluter inte att det kan finnas fler människor som tvingas leva som slavar i Storbritannien. 

Under rättegången tog domaren upp de usla levnadsförhållandena som familjen höll sina arbetare under - vilket stod i kontrast till den överdådiga lyx som familjen Rooney själva levde i. 

– Det var som att jämföra medeltida kungligheter och bönder, sa domaren under rättegången.  

Offren hölls fångna i Drinsey Nook i Lincolnshire.Foto: LINCOLNSHIRE POLICE

Åklagaren nöjd med domen 

Chris Davison, polis i Lincolnshire säger till BBC: 

– Offren kommer aldrig få tillbaka åren som har tagits från dem, men jag hoppas att detta ger dem någon form av trygghet i att rättvisa har skipats och att detta visar att vi kommer att göra allt som står i vår makt för att försöka stoppa andra som lider på samma sätt som de har gjort. 

Efter att domen fallit gav  Janine Smith, från den brittiska åklagarmyndigheten, ett uttalande. Hon säger sig vara nöjd med domarna mot familjen Rooney. 

– Jag hoppas att det ger offren någon slags tröst att se gärningsmännen bakom lås och bom sa hon, enligt BBC.  

Expressen har tidigare skrivit om Michael Hughes som hölls som slav av kriminella asfaltsläggare i Storbritannien. 

Han tvingades bo i skjul, äta matrester, slåss mot andra slavar och arbeta över 14 timmar om dygnet – i 26 års tid.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag