Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nio döda efter 14 dygn i kinesisk guldgruva

Nio personer dog i den kinesiska guldgruvan.
Mannen hade ögonbindel för att skydda ögonen från ljuset och fördes direkt till sjukhus.
Foto: CHEN HAO / AP TT NYHETSBYRÅN
I 14 dagar pågick arbetet med att få ut gruvarbetarna
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

I 14 dygn var flera arbetare fast i en guldgruva i Kina.  

På söndagen, lokal tid, kunde elva gruvarbetare räddas. 

– Räddningsarbetet har inte slutat. Vi hittade ytterligare nio gruvarbetare, samtliga var tyvärr döda, säger borgmästaren Chen Fei.  

Det var i mitten på januari som flera gruvarbetare fastnade i en guldgruva när ingångstunneln rasade efter en explosion, i Shandong-provinsen i Kina. 

Totalt 22 gruvarbetare fastnade nästan 600 meter ner. Under en vecka fanns det inga livstecken – men sedan kände man ett drag i ett av repen som var nedsänkta i mörkret, skriver BBC

En papperslapp skickades upp på repet från en grupp på tolv överlevare. Elva av dem var på samma ställe – men den tolfte var fast ytterligare 80 meter ner i gruvan. 

Enligt det första beskedet skulle det dröja fram till i början på februari innan man kunde hjälpa arbetarna ut. Men under söndagsmorgonen föll plötsligt det största hindret, ett stort stenblock till botten av gruvan och den första gruvarbetaren kunde räddas. 

Hamnade i koma

Filmklipp från räddningen visade när den första personen lyftes ut till räddningsarbetarnas jubel. Mannen hade ögonbindel för att skydda ögonen från ljuset och fördes direkt till sjukhus. 

Ungefär en timme efter den första räddningen togs ytterligare tio gruvarbetare ut levande – men dessvärre fanns det även flera dödsfall. 

– Vi hittade ytterligare nio gruvarbetare, samtliga var tyvärr döda, säger borgmästaren Chen Fei.

En av männen som räddningsarbetarna hade kontakt med från början hade hamnat i koma efter skador från explosionen – han hade bekräftats död några dagar innan räddningen. 

Begärde en korvmåltid

Under de två veckorna som gruvarbetarna var fast hade man upprättat en kommunikationslinje, där mat och medicin sänktes ner. 

Gruvarbetarna fick gröt och näringsvätskor, de begärde även en traditionell korvmåltid några dagar innan räddning. 

Det är ännu oklart vad som orsakade explosionen som förseglade gruvans ingång men gruvolyckor är inte ovanliga i Kina, enligt BBC. 

I december 2019 dog 23 gruvarbetare efter ett kolmonoxid läckage i en kolgruva. UR ARKIVET. I februari 2020 fastnade 130 personer under jord när det brann i en gruva i Dalarna. Samtliga kunde söka skydd och senare räddas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.