Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Nio av tio personer inte NSA:s målgrupp"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Washington Post har granskat 160 000 mejl och chattkonversationer, samt 7 900 dokument från 11 000 internetkonton som de fått av visselblåsaren Edward Snowden.
Foto: Barton Gellman

STOCKHOLM. De flesta som fastnar i den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakning är vanliga internetanvändare, skriver Washington Post.

Men där finns också viktiga underrättelser.

Nio av tio tillhör inte övervakningens målgrupp, utan "fastnade i ett nät som underrättelsetjänsten kastat ut för någon annan", skriver Washington Post som ägnat fyra månader åt att gå igenom material insamlat av NSA. Tidningen har granskat 160 000 mejl och chattkonversationer, samt 7 900 dokument från 11 000 internetkonton som de fått av visselblåsaren Edward Snowden. Filerna samlades in av NSA mellan 2009 och 2012.

"Voyeuristisk kvalitet"

I nästan hälften av övervakningsfilerna finns namn och mejladresser som enligt NSA tillhör amerikanska medborgare – trots att underrättelsetjänsten bara får avlyssna utländska medborgare.

"Många av filerna, klassade som oanvändbara men ändå insamlade, har en uppseendeväckande intim, nästan voyeuristisk kvalitet", enligt tidningen. Där finns bland annat uppgifter om kärlekshistorier, sexuella förbindelser och psykiska kriser.

Användbar information

Men i materialet finns även en rad viktiga underrättelser. Trots att tidningen "på begäran av CIA-tjänstemän" utelämnat en rad exempel, för att inte "äventyra pågående operationer", nämns bland annat ett hemligt utländskt kärnprojekt, dubbelspel av en namngiven allierad nation och identiteter på aggressiva hackare.

Dokumenten visar även att övervakningen ledde fram till gripandet av Balibombaren Umar Patek, vars attentat mot en nattklubb i Indonesien skördade 202 människoliv, bland dem sex svenskar.

"Övervakningsfilerna belyser ett politiskt dilemma som offentligt bara har avhandlats på abstrakt nivå", skriver tidningen som konstaterar att övervakningen kränkt den personliga integriteten "i en skala som Obama-administrationen inte velat ta ansvar för".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.