Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nina Svanberg blir ny USA- korrespondent för Expressen

Foto: JACKELINE PEREZ

Nina Svanberg blir ny USA-korrespondent för Expressen.

– Det viktigaste för mig är att komma nära amerikanen vi inte brukar läsa om. Jag vill ge läsaren tillräcklig bredd och chansen att kunna bilda sig en egen uppfattning, säger Nina Svanberg, 34.

Nina Svanberg tillträder som USA-korrespondent i januari 2020. Hon har fram till nu varit kriminalreporter på Expressen.

– Utrikesjournalistik är en klassisk del av Expressen, från att Brita Håkansson som första journalist rapporterade inifrån nazilägrens fasor till att Magda Gad belönats med Stora journalistpriset för sin rapportering. Nina Svanberg följer i den traditionen, säger Magnus Alselind, redaktionschef.

– Nina Svanberg kommer att rapportera för oss i alla kanaler; digitalt, tv och print under ett presidentvalår när världens blickar riktas än starkare mot USA och den ökade polariseringen gör behovet av egen journalistik allt större.

Nina Svanberg värvades till Expressen 2017 efter att tidigare jobbat på bland annat Aftonbladet, Omni och Kit.

– Jag kommer inte främst gå på presskonferenser utan i stället försöka upprätthålla Expressens tradition att vara länge på en plats och med de personer jag möter, säger Nina Svanberg, som kommer att utgå från New York. 

Just nu bevakar Expressens reporter i Washington, Tomas Kvarnkullen, de demokrater som kampanjar för att få utmana Donald Trump. Expressens utrikeskrönikör Mats Larsson och USA-experten Frida Stranne kommer att ge dig analyserna av valet som avgörs 3 november nästa år. Förutom i USA har Expressen korrespondenterna Magda Gad, baserad i Ahfganistan, och Kassem Hamadé, i Beirut, som båda nu bevakar kriget i Syrien. Från Paris utgår Magnus Falkehed som tillsammans med fotografen Niclas Hammarström nått fram till de platser i världen där människor flyr - och barn dör - som en följd av klimatnödläget. Hammarström vann Årets bild 2019 för sin bevakning av kriget i Jemen.

– Expressen kommer fortsätta att åskådliggöra de stora förändringarna i världen genom att nå fram till människorna mitt i dem, säger Magnus Alselind, redaktionschef.


Namn: Nina Svanberg
Ålder: 34
Bakgrund: Jobbat som krimreporter på Expressen sedan 2017, dessförinnan reporter och redaktör på KIT, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Omni och SVT Nyheter.
Kommer från: Boden.