Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nina Rung: "Män lyssnar på andra män"

Nina Rung, kriminolog och genusvetare.

Nina Rung är kriminolog och genusvetare. Sedan 2001 har hon engagerat sig i frågan om våld och sexualiserat våld kopplat till kön.

Hon tror att en stor orsak till de ökade anmälningarna är att vi pratar mer om det.

– I dag skrivs det hundratals artiklar om festivalövergrepp, politikers håller tal och fördömer det, en festival säger att de lägger ner på grund av det, säger hon.

Nina Rung menar att anmälningarna ökar i och med att ämnet lyfts.

– Vi pratar absolut mer om det i dag. En del tjejer vet ibland inte vad som räknas som ett sexuellt ofredande, men när informationskampanjer genomförs och vi pratar mer om det, så är det klart att det får en effekt, säger Nina Rung.

Att vi pratar mer om sexuellt våld i dag menar Nina Rung är ett tecken på att jämställdheten ökar. 

– Vi börjar fokusera mer på det våldet som män utsätter kvinnor och barn för, både offentligt och privat.

Samhället mer civiliserat 

Enligt Nina Rung uppger färre att de utsatts för våld och sjukhusen uppger att de behandlar färre allvarliga skador till följd av misshandel. Något som visar på att vi blir mer civiliserade. 

– Vi går framåt och blir mer civiliserade och då kommer vi heller inte att tolerera att bli utsatta för fler former av kränkningar och övergrepp.

De grövre sexualbrotten sker framför allt av någon man har haft kontakt med tidigare, någon man redan har en relation till.

De sexuella ofredanden utövas däremot i de flesta fall av någon som man inte känner.

– Till exempel att någon plötsligt stoppar in en hand mellan någons ben eller på brösten, i en offentlig miljö, eller att man skickar kukbilder.

"De har en fantastisk möjlighet att nå ut till andra män"

Nina Rung menar att männen har den största kapaciteten att påverka problem med sexuellt våld mot kvinnor.

– Män lyssnar på andra män och de har en fantastisk möjlighet att nå ut till andra män, säger hon.

– Om de började prata med sina lagkamrater, kolleger eller polare som kommenterar kvinnors kroppar eller drar sexistiska skämt och markerar att det inte är okej, så kan vi förändra mycket. Det är verkligen normer av vad det innebär att vara man vi behöver förändra. Att inte maskulinitet, sexualitet och våld hänger samman.