Nina Rung, kriminolog och genusvetare.
Nina Rung, kriminolog och genusvetare.

Nina Rung: "Män lyssnar på andra män"

Publicerad

Nina Rung är kriminolog och genusvetare. Sedan 2001 har hon engagerat sig i frågan om våld och sexualiserat våld kopplat till kön.

Hon tror att en stor orsak till de ökade anmälningarna är att vi pratar mer om det.

– I dag skrivs det hundratals artiklar om festivalövergrepp, politikers håller tal och fördömer det, en festival säger att de lägger ner på grund av det, säger hon.

Nina Rung menar att anmälningarna ökar i och med att ämnet lyfts.

– Vi pratar absolut mer om det i dag. En del tjejer vet ibland inte vad som räknas som ett sexuellt ofredande, men när informationskampanjer genomförs och vi pratar mer om det, så är det klart att det får en effekt, säger Nina Rung.

Att vi pratar mer om sexuellt våld i dag menar Nina Rung är ett tecken på att jämställdheten ökar. 

– Vi börjar fokusera mer på det våldet som män utsätter kvinnor och barn för, både offentligt och privat.

Samhället mer civiliserat 

Enligt Nina Rung uppger färre att de utsatts för våld och sjukhusen uppger att de behandlar färre allvarliga skador till följd av misshandel. Något som visar på att vi blir mer civiliserade. 

– Vi går framåt och blir mer civiliserade och då kommer vi heller inte att tolerera att bli utsatta för fler former av kränkningar och övergrepp.

De grövre sexualbrotten sker framför allt av någon man har haft kontakt med tidigare, någon man redan har en relation till.

De sexuella ofredanden utövas däremot i de flesta fall av någon som man inte känner.

– Till exempel att någon plötsligt stoppar in en hand mellan någons ben eller på brösten, i en offentlig miljö, eller att man skickar kukbilder.

"De har en fantastisk möjlighet att nå ut till andra män"

Nina Rung menar att männen har den största kapaciteten att påverka problem med sexuellt våld mot kvinnor.

– Män lyssnar på andra män och de har en fantastisk möjlighet att nå ut till andra män, säger hon.

– Om de började prata med sina lagkamrater, kolleger eller polare som kommenterar kvinnors kroppar eller drar sexistiska skämt och markerar att det inte är okej, så kan vi förändra mycket. Det är verkligen normer av vad det innebär att vara man vi behöver förändra. Att inte maskulinitet, sexualitet och våld hänger samman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag