Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nils Grandelius vann stjärnduellen i schack

Nils Grandelius gick segrande ur Expressens schackduell.
Foto: Lars Oa Hedlund
Nils Grandelius mötte Sam Sevian i Expressens direktsända schackduell.
Foto: Expressen TV

Stjärnduellen i schack som direktsändes i Expressen TV från tidningens redaktion, slutade med seger för svenske stormästaren Nils Grandelius, 22.

Han mötte det 15-årige schackunderbarnet Sam Sevian från USA.

– Det viktigaste var att jag lyckades hålla mig lugn och inte påverkas för mycket av de speciella omständigheterna kring matchen, förklarade Grandelius efteråt.

På tisdagskvällens utkämpade svenske stormästaren Nils Grandelius, 22, och nya schackstjärnan Sam Sevian, 15, även kallad USA:s nye Bobby Fischer, en spännande schackduell som direktsändes i Expressen TV.

På tidningens redaktion hade ett särskilt spelrum byggts upp där enbart spelarna och domaren befann sig under spelet. Att sitta ensamma i ett mörkt rum med flera spotlights riktade mot sig var en annorlunda erfarenhet för båda spelarna.

Tittarna kunde också följa Grandelius och Sevians mentala balans under spelets gång genom att de utrustats med pulsmätare i örsnibbarna. Mentala coachen Anders Nilsson prövade här sitt mätsystem för första gången i schacksammanhang.

– Jag var inte så påverkad av situationen utan höll mig lugn under matchen, säger Nils Grandelius.

Ingemar Falk står bakom idén att direktsända schackspel i Expressen TV. Han ansvarar för Sveriges största interna schackturnering, Rilton cup, som just avslutats i Stockholm och passade på att knyta upp det amerikanska stjärnskottet Sam Sevian till gårdagens duell.

Expressen-duellen mellan Sevian och Grandelius var snabbschack med klocka. De möttes i två partier på 45 minuter vardera. Nils Grandelius vann båda partierna. Matchen kommenterades i livesändningen av norske schackvärldsmästaren Magnus Carlsen som fanns med via skype.

FAKTA

Omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack, varav 250 000 är aktivt intresserade och följer nyheter kring schack i tidningar och på nätet.

Sveriges Schackförbund, SSF har cirka 30 000 medlemmar, varav 26 000 är under 25 år. Det finns 537 klubbar i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.