Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nikos Metaxas dumpade sina mordoffer i gruvhål

Från Nikos Metaxas Facebook-sida. Foto: - / AFP FACEBOOK PAGE OF NICOS METAXAS
Sökningar efter fler offer pågår i en konstgjordf sjö utanför huvudstaden Nicosia. Foto: KATIA CHRISTODOULOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Militärofficeren Nikos Metaxas, 35, har i polisförhör erkänt sju kvinnomord – hittills har tre kroppar upptäckts. 

Under lördagen hittades två väskor som misstänks innehålla kvarlevor på botten av en sjö.   

Polisen fruktar att seriemördaren kan ligga bakom 30 olösta mord, enligt The Times.   

Storbritannien ska skicka en utredningsgrupp specialiserad på seriemord till Cypern för att hjälpa till i utredningen.  

Om misstankarna stämmer kan militärofficeren Nikos Metaxas på Cypern vara en av Europas värsta seriemördare genom tiderna. 

Polisen lyckades spåra och gripa Metaxas i förra veckan genom att kartlägga ett av mordoffrens, Marry Rose Tiburcios, 38, onlineaktivitet. 

Misstänks även ha mördat kvinnans sexåriga dotter

Efter att först ha nekat till misstankarna öppnade Metaxas upp sig för förhörsledarna och erkände att han tagit livet av Tiburcio, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

Uppgifter om ett flickmord som han lämnat i förhören gör att utredarna även misstänker honom för att ha mördat Tiburcios sexåriga dotter Sierra.  

Militärofficeren fortsatte prata och erkände mordet på ytterligare en kvinna: Arian Palanas Lozano, 28. 

Och han slutade inte där. Totalt har Nikos Metaxas erkänt sju mord, på fem kvinnor och två flickor. 

Bild från officeren Nikos Metaxas Facebooksida. Foto: - / AFP FACEBOOK PAGE OF NICOS METAXAS

Alla utom ett av offren har asiatiskt ursprung

Han nekade först till mordet på en annan kvinna, Maricar Valtez Arquiola, 31, från Filippinerna som försvann i december 2017 – men tog på sig dådet under häktningsförhandlingen. 

Tre kroppar har upptäckts i utredningen, efter att platserna avslöjats av Metaxas. Två i ett övergivet gruvschakt, cirka tre mil utanför huvudstaden Nicosia, och en på en skjutbana utanför huvudstaden.   

I en konstgjord sjö utanför Nicosia har Metaxas berättat att han dumpat tre mordoffer i tre olika resväskor. Under lördagen berättade polisen att man lyckats upptäcka två resväskor på botten av sjön med hjälp av en robotkamera. Polisen fortsätter sökandet efter den tredje resväskan. 

En kostgjord sjö utanför Nicosia där man söker efter fler av Nikos Metaxas offer. Foto: KATIA CHRISTODOULOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alla utom ett av offren har asiatiskt ursprung, rapporterar AP

Brittiskt specialteam skickas till Cypern

Under fredagen höll cirka 1000 människor, många av dem kvinnor med filippinskt ursprung, en manifestation för mordoffren utanför presidentpalatset i Nicosia. 

Kvinnor med filippinskt ursprung manifesterar, tillsammans med ett tusental människor, utanför presidentpalatset i Nicosia. Foto: PETROS KARADJIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Att de försvunna kvinnornas öden kunnat segla under polisens radar har lett till skarp kritik från en aktivistgrupp som jobbar för immigranter. 

Gruppen anklagar poliserna för att ha släpat fötterna efter sig – då kvinnorna som upptäcktes i gruvschaktet anmäldes som försvunna redan för ett år sedan. 

Klart är att cypriotisk polis saknar kompetens att utreda seriemord. Därför ska de få hjälp av ett brittiskt specialteam bestående av en rättsläkare, en psykiatriker och flera erfarna seriemordutredare, rapporterar AP. 

Och utredningen kan komma att svälla rejält.  

Enligt The Times fruktar polisen att Nikos Metaxas kan ligga bakom upp till 30 mord. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.