Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Niklas Strömstedt om sin pappas bortgång

Artisten Niklas Strömstedt tillsammans med sin pappa Bo Strömstedt, tidigare chefredaktör på Expressen, på en fest i maj 1994.

Foto: Martina Huber
Mellan åren 1977-1991 var Bo Strömstedt chefredaktör för Expressen, en av tidningens mest legendariska sådana. Foto: Cornelia Nordström

Publicisten och Expressens före detta chefredaktör Bo Strömstedt har avlidit 87 år gammal.

– Jag kommer att minnas honom på så många olika sätt, han finns i allt vi gör, säger artisten Niklas Strömstedt om sin pappa.

Natten mot fredagen, vid klockan 03 i natt, somnade publicisten Bo Strömstedt in efter en lång tids sjukdom.

– Han var gammal och det var inte så mycket kvar av honom. Han somnade in lugnt och stilla i natt, men det är klart att det är tomt och sorgligt och konstigt, säger Niklas Strömstedt, 57, om sin pappa.

Bo Strömstedt hade blivit sämre den senaste tiden.

– Ja, han har blivit lite sämre senaste veckorna så det var inte helt oväntat, det var det inte, säger Niklas Strömstedt.

Legendarisk chefredaktör på Expressen

Bo Strömstedt fick sin filosofie kandidatexamen vid Lunds universitet 1950 och två år senare blev han litteraturkritiker på Expressen.

Mellan åren 1977-1991 var han chefredaktör för Expressen, en av tidningens mest legendariska sådana.

 

"Skönt för honom att få ro"

I ett uttalande till Expressen skriver familjen Strömstedt med hustrun Margareta, Niklas, dottern Lotten med familjer:

– Vi är så klart väldigt ledsna allihop men vi tror att det var skönt för honom att få ro och att han sitter vid skaldernas bord tillsammans med Bellman, Stiernhielm, Astrid Lindgren, Taube och Aspenström. Kanske sjunger de en snapsvisa eftersom det är midsommar. Det blir dock tomt för alla oss andra.

Familjen tar nu tiden att sörja i fred.

– Jag kommer att minnas honom på så många olika sätt. Han finns i allt vi gör och jag ser honom i mina barn och i min syster, min mamma levde praktiskt taget hela sitt liv med honom. Det är tungt, säger Niklas Strömstedt.

 

 

 

 

 

 

 

Niklas hälsning till sin pappa

I morse la Niklas Strömstedt ut en bild på Instagram på sin pappa med en del av en dikt som Bo Strömstedt själv har skrivit:

"När jag är död och du är död

Och solen möglat som ett bröd

Och bara spindelväv och natt

Är kvar kring bordet där vi satt

Då ska du få en egen sol

Och på din gula furustol

En plötslig morgon klar och röd

Med nya färska frukostbröd

Du sitter ung och glad och varm

Och jag är liten på din arm."

Bo Strömstedt lämnar även efter sig dottern Lotten Strömstedt, 53, och hustrun Margareta Strömstedt, 85.

 

 

 

…

 

Jenny Strömstedt hyllar svärfar

Även journalisten och programledaren Jenny Strömstedt, hustru till Niklas Strömstedt, hyllar sin svärfar i ett instagraminlägg.

Jenny Strömstedt delar med sig av minnet när hon ringde ett samtal till Bo minns när hon första gången ringde ett samtal till honom som journalistpraktikant.

"Jag var mycket nervös. Han svarade direkt och var mycket snäll. När han så småningom blev min svärfar förstod jag vidden av hans humanism och samhällsengagemang, och inte minst hann jag få njuta av dragspelstoner på verandan på Smådalarö. Tack för allt Bosse!", skriver hon i inlägget.