Polisen arbnetar nu intensivt för att stärka bevisläget mot en misstänke mannen. Niklas LIndgren nekar till brott.
Polisen arbnetar nu intensivt för att stärka bevisläget mot en misstänke mannen. Niklas LIndgren nekar till brott.

Niklas: Jag är oskyldig

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ. Nya förhör har gjorts mot Niklas Lindgren, 33, som misstänks vara Hagamannen.
Han nekar konsekvent till anklagelserna.
- Man tycks utgå från att han är den skyldige. Men skuldfrågan är inte utredd, säger hans försvarsadvokat Leif Silbersky.
Tidigt i morse kom Leif Silbersky tillbaka till Umeå för att kunna sitta vid misstänkte Niklas Lindgrens sida under häktningsförhandlingen. Före förhandlingen klockan 15 skulle han få exakt information om DNA-bevisningen mot hans klient - för att kunna förbereda sitt försvar. - Jag har ännu inte sett slutresultatet av DNA-bevisen och vet inte vad den säkerställer, sa Silbersky i går.

"DNA - ett vitt begrepp"

Han påpekar att DNA-bevis är ett vitt begrepp. Det kan till exempel vara en större eller mindre samling. Det kan ha hittats på kläder, på marken eller på offrets kropp. - Det finns större och mindre felkällor, säger han. Leif Silbersky menar också att DNA-bevis inte är ett fällande bevis i en rättegång. - Det är en del av bevisningen men den är framför allt stark inledningsvis. Man för en snedvriden debatt, säger han. Han är upprörd över att det finns en så stor övertygelse om att hans klient är skyldig. - Allt är öppet just nu. Min klient förnekar att han är gärningsmannen. Det behöver inte heller vara en gärningsman. Det kan vara en, två, fem eller åtta. Vi måste hålla oss öppna och det upplever jag att polisen är, säger han.

Silbersky kritisk

Leif Silbersky är kritisk till Expressens namnpublicering av hans klient. - Jag är framför allt kritisk eftersom det förstör polisens möjligheter att göra en bra utredning. Han påpekar att publiceringen kan innebära problem för en eventuell identifieringsgrupp. - Dessutom nekar min klient och det här kan slå sönder hans liv socialt, säger Leif Silbersky.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag