Niklas Lindgren, 33, misstänks vara Hagamannen.
Niklas Lindgren, 33, misstänks vara Hagamannen.

Niklas, 33, misstänks vara Hagamannen

Publicerad

UMEÅ. Niklas Lindgren, 33, skulle gå på lunchrast från bilverkstan - då greps han av polisen.
Nu misstänks han vara den brutala Hagamannen.
- Det här går nästan inte att ta in, säger vännen och arbetskamraten Lars Holmström till Expressen.

Tvåbarnspappan och bilplåtslagaren Niklas Lindgren från byn Nyland utanför Umeå misstänks vara Hagamannen. Den brutale våldtäktsmannens offer har varit kvinnor på väg hem från krogen under helgnätter mellan klockan ett och tre.

Levt i skräck i åtta år

I nära åtta år gäckade han polisen. I nära åtta år har tusentals kvinnor i Umeå levt i skräck och tvingats ändra sina vanor eller stanna hemma på kvällarna. I ett desperat försök att hitta gärningsmannen gjorde utredarna en fantombild. Efter en längre tids intensivt utredningsarbete gav det resultat. 29 januari i år kom det avgörande tipset: - Niklas Lindgren är extremt lik fantombilden, berättade en person i hans närhet. Två månader gick. 20 mars kallades Niklas Lindgren till polishuset i Umeå för förhör. Han blev då ombedd att lämna ett DNA prov. Han vägrade. Då utnyttjade polisen den nya lag som ger dem rätt att tvinga fram ett DNA-test. 24 mars togs provet och skickades till SKL i Linköping. Sedan dess har Niklas Lindgren våndats i tystnad. I går klockan 11.15 kom svaret. - Hans DNA stämmer överens med Hagamannens, säger kriminalinspektör Göran Markström, polisens spaningsledare.

"DNA väger tungt"

Ett bevis som gör polisen övertygad om att han är skyldig till de brutala överfallen. - DNA väger tungt, säger chefsåklagare Annika Öster. Gripandet av Niklas Lindgren blev odramatiskt. I går förmiddag jobbade han som vanligt i plåtverkstaden på Motorcentralen i stadsdelen Haga i Umeå. Strax före klockan 12 gick han ut för att äta lunch. Han kom aldrig tillbaka.

På väg till restaurangen

Två civila poliser grep honom på väg till lunchrestaurangen. Senare på dagen anhölls han. - Det här känns fruktansvärt. På morgonen kom han till jobbet och var precis som vanligt, säger verkmästaren Lars Holmström som jobbat med mannen i 14 år. Precis som gärningsmannaprofilen visade har Hagamannen arbetat på en mansdominerad arbetsplats. På Motorcentralens plåtverkstad arbetar sex personer. Alla är män. Arbetskamraterna har tillsammans otaliga gånge diskuterat Hagamannen och den skräck han spridit. - I samband med överfallen har vi pratat om det. När det här var som värst hade jag också en dotter som var i tonåren. Naturligtvis var vi rädda för hennes skull, berättar Lars Holmström. - Vi jobbar så nära på varandra. Det här går nästan inte att ta in.

"En vanlig kille"

Alla beskriver Niklas Lindgren som en vanlig kille. - Inte i vår vildaste fantasi hade vi kunnat tro att det var han som var Hagamannen, säger Lars Holmström som fortfarande hoppas att han inte är skyldig. Och han betonar: - Vi har inte dömt honom än. 33-åringen nekar till alla anklagelser, enligt hans advokat Leif Silbersky.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag