Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons svar efter dödshoten: ”Imbeciller”

Från intervjun i Aktuellt: Jimmie Åkesson kommenterar SD-toppens rasism i dold chatt.
Nike Nylander ställde bland annat frågor till Jimmie Åkesson om att han uppträtt snorig i riksdagen.
Foto: SVT
”Jag ställer kritiska frågor till alla politiker”, säger Nike Nylander.
Foto: SVT
Jimmie Åkesson gästade Aktuellts studio i tisdags.
Foto: SVT

Nike Nylanders intervju med SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Aktuellt i tisdags ledde till mängder av hat och flera hot mot henne och hennes familj.

”Du kanske inte har några barn du är rädd om. Det skulle jag absolut vara i dina kläder”, skrev en person.

– Det var grovt, föraktfullt och massivt, säger Nike Nylander om påhoppen.

Jimmie Åkesson uttalar sig om hoten på Twitter:

”Vad är det för empatilösa imbeciller som tar sig rätten att kränka och hota en journalist och hennes barn?”.

Halvvägs in i mandatperioden intervjuas alla riksdagens partiledare i SVT:s nyhetsprogram Aktuellt under vinjetten ”Halvtid”.

I tisdags var det Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som tog plats i studion. Samma dag hade Expressen avslöjat att Dennis Askling, tidigare anställd på SD:s riksdagskansli och gruppledare för SD i Haninge, hade uttryckt sig grovt rasistiskt i en chatt på Facebook. 

Under intervjun med Åkesson ställde Aktuellts programledare Nike Nylander flera frågor om varför det gång på gång uppdagas att företrädare för partiet har uppträtt i strid mot partiets värderingar. 

Hon pressade också Åkesson kring att han varit i riksdagen trots att han hostade och snörvlade – och trots att han inte visste om det var symptom på covid-19 eller inte.

Efter intervjun har Nike Nylander fått motta mängder av hat via mejl, och i kommentarer och direktmeddelanden i sociala medier. 

– Det har jag varit med om förut, men den här gången var det otroligt mycket värre och mer personpåhopp. Det var grovt, föraktfullt och massivt, säger hon.

Nike Nylander ställde under intervjun bland annat frågor till Jimmie Åkesson om att han uppträtt snorig i riksdagen.
Foto: SVT

Dödshotad

Bland alla otrevliga och nedlåtande kommentarer fanns också rena dödshot. Här är några exempel:

”Det finns en lyktstolpe särskilt reserverad för dig.”

”Din hjärndöda fula vänstersubba… Jag kommer inom sinom tid att påminna dig om denna intervju. Var och hur – just wait and see.”

”Du kanske inte har några barn du är rädd om. Det skulle jag absolut vara i dina kläder.”

”Jag tycker synd om dina barn när SD ökar så här mycket.”

– Man säger till sig själv: Jag är inte rädd, de här människorna är inte farliga på riktigt. Men någonstans i bakhuvudet sås ett litet frö av oro. Tänk om någon som har skrivit de här sakerna ser mig när jag går ut och handlar och jag får en smäll i huvudet, säger Nike Nylander.

Samtidigt vill hon lyfta frågan till en högre nivå än det obehag påhoppen innebär för henne.

– Det handlar inte om att det är synd om mig. Det var obehagligt, värre än det brukar. Men det här är något som drabbar många journalister. Det här är ett samhällsproblem.

Jimmie Åkesson: ”Imbeciller”

På lördagen har Jimmie Åkesson uttalat sig om hoten via sin Twitter.

”Jag förstår att man kan bli både upprörd och förbannad när man tycker att statstelevisionen fokuserar på trivialiteter samtidigt som landet står i lågor”, skriver Åkesson.

I ett följande inlägg tillägger han:

”Med det sagt undrar jag vad det är för empatilösa imbeciller som tar sig rätten att kränka och hota en journalist och hennes barn?

Kritisera, absolut, men kära nån, behåll anständighet och saklighet!”

”Jag ställer kritiska frågor till alla”

Utöver hoten och förolämpningarna mot Nike Nylander var det många som framförde att Åkesson fick fel frågor, att hon skulle vara partisk och att hon hatade SD-ledaren.

– Jag vet att jag behandlar alla, oavsett partifärg, lika. Jag ställer kritiska frågor till alla politiker. Jag skulle aldrig låta personliga åsikter ta sig uttryck i mitt jobb, säger hon.

Hon understryker att man måste få kritisera innehållet i Aktuellt.

– Jag brukar försöka svara om det är saklig kritik, man kan alltid diskutera vinklar och de journalistiska val vi gör. Men när det blir så här går det inte att ha de samtalen. 

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, skriver i en artikel på den egna sajten:

”Detta är långt bortom all anständighets gräns. Sådant ska ingen behöva utstå i sin yrkesutövning. Men det är inte första gången medarbetare på SVT Nyheter eller för den delen andra journalister blir utsatta endast på grund av att de har utfört sitt jobb.”

Se mer: Expressens avslöjande om SD-toppen Dennis Askling

Dennis Askling i chatt: ”Hell seger” • Hör David Baas om avslöjandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.