Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niinistö: Stor risk för eskalering i Europa

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.
Finlands president Sauli Niinistö.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finlands president Sauli Niinistö ser en stor risk för eskalering av situationen i Europa.

Det är i ljuset av det som ett finskt Natomedlemskap måste utvärderas menar han. 

– Alla olika alternativ medför risker vi måste ta hänsyn till, säger han i en intervju med Financial Times.

Sedan Ryssland gått in Ukraina har säkerhetsläget i Europa förändrats och förvärrats. Så även för Finland och Sverige, som är de enda två länderna kring Östersjön – utöver Ryssland – som inte är medlemmar i Nato. Ryssland har vid flera tillfällen hotat Sverige och Finland med ”vedergällningsåtgärder” om de går med i militäralliansen.

Sauli Niinistö varnar för att det finns en stor risk för en eskalering av situationen i Europa. 

– Jag förstår mycket väl att till exempel (ett medlemskap i) Nato kan se ut som att våra bekymmer är över. Men alla olika alternativ medför risker vi måste ta hänsyn till. För närvarande är den stora risken en eskalering av situationen i Europa, säger han i en intervju med Financial Times, översatt av TT. 

Han säger att Finland aktivt jobbar för att förändra sin försvarssituation. 

– Utgångspunkten är att vi tittar på något annat än att fortsätta som vi har det nu, säger Niinistö.

Han tar som exempel fördjupade försvarssamarbeten med USA och Sverige. 

Nordiska försvarssamarbeten viktigt

Sverige och Finland har mötts vid flera tillfällen den senaste tiden för att diskutera frågan och experter menar att de båda länderna måste agera unisont. 

I Finland har opinionen svängt rejält och i en färsk opinionsmätning gjord av public servicekanalen Yle sade 62 procent av de tillfrågade finländarna att de vill att landet ansluter sig till Nato, medan bara 16 procent var emot Nato-medlemskap.

Även i Sverige är tonläget annorlunda från hur det vanligtvis brukar låta. Varannan svensk vill nu gå med i Nato enligt en mätning från den 9 mars.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att ett en svensk Natomedlemskap ”i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa.”

Financial Times skriver att Finlands president har varnat för att en Nato-ansökan skulle medföra en ”stor risk” för eskalering.

Twitter skriver Sauli Niinistö, efter att artikeln publicerats, att han inte kopplade risken för eskalering till just en finsk Nato-ansökan.


Se även:

Boris Johnson: ”Putin har begått ett katastrofalt misstag”

Se ett utdrag ur Boris Johnsons tal på partiets vårkonferens i Blackpool under lördagen.

Så finansieras Putins lyxpalats av oligarkerna

Egen kyrka och underjordisk hockeyrink: ”Han ser sig själv som en kung”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.