Nigel Farage i Sverige för att festa med SD

Nigel Farage höll tal framför högerpopulister från hela Europa.
Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lyfte fram EU-kritik i sitt tal.
Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skålar med Ukip-ledaren Nigel Farage.
Foto: Sven Lindwall
Ukip-ledaren Nigel Farage möttes av stående ovationer av de cirka 30 personer som samlats i spegelrummet.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
På plats fanns också företrädare för många mindre högerpopulistiska partier i Europa.
Foto: Sven Lindwall
Det stora målet med mötet på Grand Hôtel på fredagen är att spinna vidare på Ukips framgång i brexit-omröstningen. Hur ska brexit bli svexit?
Foto: Sven Lindwall
1 / 7

Nigel Farage gästar Sverige för att festa med Sverigedemokraterna och högerpopulister från stora delar av Europa.

För två år sedan var han skeptisk till ett samarbete med SD – men nu har motståndet förbytts mot champagnemingel.

– Uppenbart finns det gammal historia där som inte är bra, säger Nigel Farage, partiledare för Ukip, som också hintade om en comeback 2019.

Det hade protesterats mot evenemanget, och att anrika Grand Hôtel stod värd för det, inför kvällen.

Och Roger Helmer, ordförande för partisammanslutningen ADDE, inledde dagen med att hylla Grand Hôtel.

– Det här är en plats med stort symboliskt värde. Vi är glada över att vara här, sa han och tittade över spegelrummet med kristallkronorna och en bild på drottning Silvia.

Nigel Farage: "Ingen kommer stoppa brexit"

Kvällens stora stjärna var också tveköst Nigel Farage, avgående partiledare för Ukip. Han och hans parti lyftes löpande fram som en föregångare för de andra, ofta små, partierna i sammanslutningen. De lyckades ju få brittiska folket att rösta för ett EU-utträde – och övriga partier vill få sina länder att gå samma väg.

Farage möttes av stående ovationer av de cirka 30 politikerna som samlats i spegelrummet. Och senare under kvällen blev det samma mottagande på galan, där det också buades när namn som Barack Obama eller Hillary Clinton nämndes av Nigel Farage.

I sitt tal sa den tidigare avgående partiledaren att han kanske ställer in sitt avsked till politiken.

"Om brexit inte blir brexit är jag tillbaka till 2019", sa Nigel Farage.
Foto: Sven Lindwall

– Om brexit inte blir brexit är jag tillbaka till 2019.

För frågan om när brexit kommer ske har nu förändrats till en fråga om brexit faktiskt kommer ske, efter ett domstolsbeslut häromdagen som gör att parlamentet måste rösta för ett utträde.

SD-topparna på plats

Den planerade gemensamma pressträffen under eftermiddagen med Nigel Farage, Jimmie Åkesson och pristagaren Václav Klaus ställdes in.

Så Jimmie Åkesson, SD, och Nigel Farage, Ukip, möttes först under minglet, där de glatt skålade och kallpratade över sina glas champagne.

Cirka 300 personer från olika håll deltog på fredagskvällens gala.

Hela SD:s partitopp fanns där, med bland andra Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

Även nyligen hårt kritiserade företrädare som Oscar Sjöstedt, Kent Ekeroth och Jörgen Fogelklou återfanns i smoking under middagen. Och Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny demokrati, fanns också han på plats.

Jimmie Åkesson: Då blir man svensk

Framför dem hittades samma meny som på den första Nobelbanketten, som hölls på Grand Hôtel år 1901. Ett led i förhoppningen om att lansera evenemanget som en "alternativ Nobelfest".

"Hela paketet formar oss till att bli svenskar, engelsmän eller fransmän", sa Jimmie Åkesson i sitt tal.
Foto: Sven Lindwall

I sitt tal under middagen lyfte Jimmie Åkesson mycket kritik mot EU, men gick också in i frågan om när han anser att en person blir svensk.

– Det är en kombination av värderingar, normer och sociala koder. Hela paketet formar oss till att bli svenskar, engelsmän eller fransmän, sa han.

Nigel Farage: "Jag gillar inte Putin"

På plats fanns också företrädare för många mindre högerpopulistiska partier i Europa. En EU-skepticism förenar dem, men på många håll finns också en vurm för Ryssland och Vladimir Putin.

Nigel Farage har tidigare sagt sig beundra just Putin. Nu sa han:

– Jag gillar inte Putin. Jag skulle inte vilja bo i Moskva. Vore jag en journalist skulle jag vara livrädd för att bo i Moskva, många av er försvinner. Men det största hotet som västcivilisationen möter är islamistisk terrorism, och där är vi och Vladimir Putin på samma sida. Och vi måste ändra vårt förhållningssätt till honom.


LÄS MER: Populisterna som ska festa med SD


"Uppenbart finns det gammal historia som inte är bra"

Inför valet till Europaparlamentet 2014 var Nigel Farage, partiledare för Ukip, skeptisk till att samarbeta med Sverigedemokraterna - som ansågs för extremt för det brittiska högerpopulistiska partiet.

– Jag var skeptisk eller icke-förpliktande till partiet. Uppenbart finns det gammal historia där som inte är bra. Allt jag kan säga är det här: vi gjorde en överenskommelse 2014 med Sverigedemokraterna, och vi har haft ett bra, lyckligt, positivt samarbete med dem i Europaparlamentet. Vi har noterat att deras popularitet i Sverige har ökat betänkligt under den senaste tiden, säger han.


LÄS MER: SD vill göra brexit till svexit på Grand Hôtel 


Vill föra EU-kritiken till Sverige

Det stora målet med mötet på Grand Hôtel på fredagen var att spinna vidare på Ukips framgång i brexit-omröstningen. Hur ska brexit bli svexit?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skålar med Ukip-ledaren Nigel Farage.
Foto: Sven Lindwall

En undersökning från i somras visade att enbart 31 procent av svenska folket skulle rösta nej til EU om det var folkomröstning i dag.

Jimmie Åkesson säger i en intervju att brexit och Nigel Farage är förebilder.

– Jag vill gärna fortsätta ha fokus på EU-frågan. Det var väldigt mycket fokus på det under första halvåret i och med Storbritanniens folkomröstning. Jag vill fortsätta sätta fokus på EU, maktförflyttning till Bryssel och demokratifrågor men så klart också frågor som är kopplade till hur vi ska ha det i det europeiska samarbetet. Det här är ett led i att hålla den debatten vid liv, säger SD-ledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.