Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nicole fick sitt liv förstört av en smitare

Smitningsolyckan gav Nicole skador för livet - föraren dömdes till drygt ett års fängelse.
Rattfylleristens vansinnesfärd har gett Nicole men för livet.
Nicole fick skall- och hjärnskador med blödningar, flertalet frakturer samt sårskador med blödningar.

24-åriga byggnadsarkitekten Nicole levde ett aktivt liv och skulle springa maraton. Men en drogpåverkad kvinna satte stopp för det.

– Den riktiga Nicole överlevde inte bilolyckan, säger hon.

Smitningsolyckan gav Nicole skador för livet – föraren dömdes till drygt ett års fängelse.

Klockan var runt sex på morgonen den 19 oktober förra året. Nicole Bitén hade precis lämnat sin mammas hus i nordvästra Stockholm. Plötsligt kom en mörk kombi i hög hastighet på fel sida av vägen från ingenstans och körde rakt på Nicole som stod uppe på trottoaren. Enligt ett vittne, en taxichaufför i närheten, försvann den påverkade kvinnan i hög hastighet från platsen och kraschade sedan rakt in i en vägbom. Hon påträffades senare sovande i den krockskadade bilen i närheten av olycksplatsen.

Trottoaren där olyckan inträffade och bilen körde ner staketet
Bilen som den dömda kvinnan hittades i hade uppenbara krockskador och rester av staketet i fronten

Själv minns Nicole inget av händelsen. Eller något alls från månaden efter. Vilket beror på att hon var nersövd lång tid och på de allvarliga skallskador olyckan medfört.

– Jag visste inte var jag var någonstans, hur jag hade hamnat där och jag frågade samma sak om och om igen. Alla bara upprepade att jag varit med om en olycka och att de skulle hjälpa mig. Jag kände mig inte alls speciellt hjälpt överhuvudtaget, säger Nicole.

Ett år efter är Nicole fortfarande påverkad av olyckan som höll på att kosta henne livet. Hon fick skall- och hjärnskador med blödningar, flertalet frakturer samt sårskador med blödningar. Och hon sörjer stora delar av sig själv som hon har förlorat till följd av olyckan.

"Den riktiga Nicole överlevde inte olyckan"

– Den riktiga Nicole överlevde inte olyckan. Och hon kommer inte komma tillbaka. Allting som var viktigt för mig i livet har jag förlorat. Jag skulle springa maraton - men jag blev påkörd på benen som blev totalförstörda. Någon elitlöpare kommer jag aldrig att bli igen.

Nicole förklarar hur olyckan fått stora konsekvenser för hennes liv.

Hon hade till exempel spelat piano hela livet men minnesförlusten gjorde att hon glömde bort hur man spelar. Och hon älskade att renovera sin lägenhet, något som i dag är omöjligt eftersom hon fått kroniska nervskador som påverkar hennes fysiska förmåga. 

"Allting som var viktigt för mig har jag förlorat"

–  På grund av alla operationer har jag  även förlorat det som var viktigast med mitt utseende, mitt hår. Och oavsett vilken operation jag gör kommer jag aldrig heller vilja visa mig i kjol eller vara på en offentlig badstrand. För höger ben är förstört och ser katastrofalt ut, säger hon.

Allting som var viktigt för mig i livet har jag förlorat på grund av olyckan, säger Nicole.

Vill ha upprättelse för att kunna gå vidare

Hon känner en stor ilska mot den drogpåverkade kvinnan som körde på henne. Trots att tingsrätten slog fast att det stod bortom allt rimligt tvivel att det var hon som körde på Nicole och avvek från olycksplatsen, förnekade hon brott.

– Hade hon bara kunnat be om ursäkt, då hade jag skitit i straffet. Jag hade bara velat få höra: "Nicole det var jag som körde på dig och jag ber om ursäkt". Då hade jag släppt allting.

Dömda kvinnan hävdar förväxling

Kvinnan har förnekat samtliga gärningar utom olovlig körning. Hon har bestritt skadeståndsyrkandet om ersättning för kränkning eftersom hon anser att olyckan grundar sig på oaktsamhet och inte uppsåt.

– Min klient menar att det har skett en förväxling. Det är inte hon som kört på Nicole. Hon körde nykter till golfbanan för att ta droger i lugn och ro, säger kvinnans försvarsadvokat Martin Persson.

Den drogpåverkade föraren återfanns sovande i närheten av olycksplatsen.

Men tingsrätten menar att den berättelse som kvinnan lämnat är ytterst osannolik och ger ett starkt intryck av att vara en efterhandskonstruktion.

Bilen den drogpåverkade smitaren hittades i hade uppenbara krockskador.

 

Kvinnan döms till 1 år och 4 månaders fängelse för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, smitning, grov vårdlöshet i trafik samt olovlig körning. Kvinnan ska dessutom betala 40 000 kronor i skadestånd till Nicole för kränkning. 

" Straffet känns som ett skämt – det är inget straff"

– Jag är inte alls nöjd med straffet hon fick, det känns som ett skämt. Det var väldigt lågt och är inget straff. Jag hoppas att hon kunde fått uppleva det året som jag har haft, säger Nicole.

Återfallsförbrytare

Kvinnan förekommer sedan tidigare med 34 punkter i belastningsregistret, för bland annat upprepade rattfyllerikörningar och olovliga körningar.  

När det var dags för rättegång om Nicoles fall satt kvinnan redan bakom lås och bom för annan brottslighet. Hon avtjänade då ett tre månader långt straff för bland annat grovt rattfylleri och olovlig körning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!