Niclas och Magnus om tiden i fångenskap

Publicerad

Fritagna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är hemma på svensk mark och återförenade med sina familjer.

Nu berättar de på en presskonferens om tiden i fångenskap och frigivandet.

– Det var en stund vi längtat efter i sex veckor. Äntligen, äntligen, säger Magnus Falkehed.

Efter sex veckor i fångenskap och ovisshet är nu Niclas Hammarström och Magnus Falkhed hemma hos sina familjer i Sverige. Den 23:e november tillfångatogs de svenska journalisterna under en reportageresa i Syrien.

Beskedet att de båda journalisterna frigivits kom under onsdagen och på torsdagen ankom de till Arlanda och Sverige.

På torsdagen talade de lättade men trötta journalisterna under en presskonferens. Där bad de om att få tid att vara i fred med sina familjer framöver.

– Vi har ett uppdämt behov av att prata med våra familjer, säger Magnus Falkehed.

"Satte pistol mot huvudet"

Niclas Hammarström berättar att de var på väg till flygplatsen i Beirut för att flyga hem när de tillfångatogs i en vägspärr av flera bilar och beväpnade män.

– Deras mål var att störta Assad - det var soldater, de var ute och krigade vid fronten. Inte varje dag, men ofta, säger Niclas Hammarström.

Flera gånger i fångenskapen utsattes journalisterna för skenavrättningar.

– Det hände ganska ofta, varje vecka satte de en pistol eller kalasjnikov mot huvudet och sa att de skulle skjuta oss, säger Niclas Hammarström.

– Det var med eller utan ögonbindel, och sa be era sista böner. Ena stunden skulle vi åka hem, nästa stund sa de att vi ska skjuta er, säger Magnus Falkehed.

Magnus Falkehed säger att han tror att de kanske till slut blev avtrubbade för sina kidnappares hot och dubbla budskap.

Samtidigt var deras taktik att få dem att se deras mänsklighet.

– Vi försökte vinna deras respekt, att vi skulle bli människorna Niclas och Magnus. Hälsade på alla, såg dem i ögonen. Försökte visa att vi var kristna, satt i en sådan ställning. Vi höll rent och snyggt i rummet och håret låg någorlunda fräscht, säger Falkehed.

"Det levde vi på"

Och för att klara tiden i fångenskapen stöttade de varandra.

De berättar att de hade vissa kontakter med Sverige under tiden i fångenskap. Kidnapparna kom med en telefon och bad dem be om hjälp på engelska. Magnus och Niclas försökte emellanåt lämna ett meddelande till familjen under telefonkontakterna.

– Det var väldigt korta meddelanden men vi förstod att det fanns en kontakt det var betryggande, säger Magnus Falkehed.

Några gånger även på svenska.

– Jag vet att vi hade vid ett par tillfällen stabil röst på svenska som sa att vi jobbar på högvarv på att få er loss. Det levde vi på i en vecka, när vi insåg att det fanns proffsiga människor som tog hand om det här, säger Magnus Falkehed.

"Tankarna gick fram och tillbaka"

Hur frigivandet gick till känner de dock inte till.

– Ingenting, inte mer än att många jobbat hårt för att få oss fria, säger Niclas Hammarström.

Den dagen som Niclas Hammarström till slut fritogs lämnades Magnus Falkehed kvar i huset. Han berättar att en av männen gjorde ett tecken för att visa att Niclas skulle dö, en annan ett tecken för flygplan.

– Mina tankar gick fram och tillbaka. Jag försökte att nu händer det något positivt som kommer få en lösning. Jag fick intala mig att det var en tvåstegsraket, och att nästa tur var min, säger Magnus Falkehed.

Planerar att ta det lugnt

När Magnus, tre dygn senare, släpptes fri även han kunde Niclas Hammarström berätta för sina anhöriga att han var fri och i säkerhet på ett hotellrum i Beirut.

– Det var för att Magnus inte var fri än, det kunde förstöra mycket om det kom ut innan, säger Niclas Hammarström.

Och nu, äntligen hemma i Sverige igen, planerar de att ta det lugnt hemma med sina familjer.

– Visst, det här är världens roligaste jobb men jag kommer inte utsätta familjen för det här på ett bra tag till, säger Magnus Falkehed.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag