Niclas kastades ut ur Thailand efter 17 år

Niclas Sör blev satt i fängelse och utkastad ur Thailand.
Foto: PRIVAT
Niclas Sör med hustrun Nok och dottern Amy.
Foto: PRIVAT

Niclas Sör, 47, hade rotat sig i Thailand med sin thailändska fru och deras tre barn.

Men en dag togs han av migrationspolisen som hävdade att han vistades olagligt i landet.

Efter två månader i fängelse kastades han ut ur Thailand och förbjöds att återvända – i tio år. 

– Jag har ju min familj och mitt liv där. Här har jag ingenting, säger han.

Niclas Sör flyttade till Thailand från Sverige 2001. Fram till i höstas levde han med sin fru och sina tre barn i provinsen Nakhon Si Thammarat i södra delen av landet. Han arbetade som engelsklärare vid ett universitet och på den privatskola som hans fru driver.

Men en dag i november slogs hans tillvaro plötsligt i spillror. 

Han hade rest till turistorten Pattaya med sin dotter, som hade skollov. När de gick längs gatan kom några migrationspoliser fram till dem och ville se Niclas pass. 

Han räckte fram passet till en av poliserna.

– Då säger han: "Det här är förfalskat". Sen tog han med oss till polisstationen. Där tog han fram en sax och klippte sönder mitt pass, framför ögonen på mig. 

Placerades med narkomaner

Niclas Sör uppger att han blev anklagad för att ha "överstannat" i Thailand, alltså vistats i landet efter att hans visum gick ut. 

Han är dock helt säker på att han hade ett giltigt visum baserat på att han är gift med en thailändska. Hans visum var ettårigt och var giltigt fram till december 2017, alltså månaden efter att han greps, säger han. Han uppger också att han hade ett giltigt arbetstillstånd.

Han är tidigare straffad i både Thailand och Sverige, men enligt Niclas Sör framfördes inga anklagelser om att gripandet skulle vara kopplat till något påstått brott. 

Niclas fick tag i sin fru, som reste till Pattaya med alla de dokument hon kunde komma på som skulle visa att maken hade rätt att vara i Thailand. Rektorn på universitetet där Niclas undervisade mejlade ett löneutdrag för att visa att han arbetade där.

Men när han fördes till en domstol lades inga dokument fram för rätten. Domaren frågade bara om han erkände att han saknade pass. Han nekade – och spärrades in.

– De placerade mig i ett fängelse, bland andra fångar, narkomaner och så. 

Med några dagars mellanrum hölls videoförhör där han på nytt fick frågan om han erkände eller inte. I 37 dagar höll Niclas ut. Sedan erkände han att han saknade pass och att han hade befunnit sig olagligt i Thailand i sju år. Det var hans fru som uppmanade honom att erkänna, för att slippa misären i fängelset i Pattaya.

Fånge dog

Han överfördes till ett migrationsfängelse i Bangkok, där personer som enligt myndigheterna vistas illegalt i landet sitter i väntan på utvisning. Förhållandena visade sig vara ännu värre än i Pattaya, berättar han. 

– Det är ett rum som är sex meter brett och arton meter långt. Där sitter vi upp till 200 man. Ingen ventilation och bara små fönstergluggar och några fläktar i taket. Två toaletter som fungerar. Maten är någon rotfrukt och ris, helt utan näring.

En natt dog en av fångarna. Andra fångar tryckte på larmet, varpå en fångvaktare öppnade en lucka och sa att han inte fick öppna dörren nattetid.

– Vid tiotiden på morgonen kommer det in två killar, grabbar tag i den döde och bär ut honom. Ingen städning, ingen sanering. 

Efter dödsfallet frågade Niclas Sör hur det fungerade med sjukvård på fängelset. Svaret: Det finns ingen. 

– Är du sjuk så är du sjuk. Man kan få penicillin eller en värktablett, men någon doktor finns inte. 

På rummet, som kallades "arabrummet", fanns bland annat syrier, personer från Rohingyafolket och många bangladeshier och indier.

– Det kunde komma in 30–40 indier på en natt. De packade in dem som sillar, säger Niclas Sör. 

Kunde inte betala sjukhusräkning – fängslades

Det fanns också en annan svensk. Det var en man som hade lungcancer men som inte kunnat betala sin sjukhusräkning, berättar han. 

– Han var där fem eller sex dagar, sedan höll han på att dö. Då ordnade svenska ambassaden så att han fick komma till sjukhus. 

Illegala invandrare från Afrika hölls i ett annat rum som kallades "svarta rummet".

Det fanns också ett rum med bara västerlänningar, "rum 7", men där ville inte Niclas sitta.

– Det vara sådana som flyttats dit från fängelset när de avtjänat sitt straff: våldtäktsmän, pedofiler och knarksmugglare. Vissa hade suttit där i över ett år. 

Niclas Sör satt i migrationsfängelset omkring tre veckor, över jul- och nyårshelgerna, innan han fick tag i svenska ambassaden. 

"Jag har ju min fru och mina barn där nere"

Ambassaden ordnade ett tillfälligt pass och Niclas sattes på ett plan till Sverige. Han utvisades ur Thailand och förbjöds att återvända i tio års tid.

– Jag har ju min fru och mina barn där nere. Jag vill vara med dem, säger han.

Att återförenas med familjen i Sverige blir svårt, tror Niclas Sör.

– Då måste man ha förstahandskontrakt på en bostad. Hur kan man få det när man inte ens är folkbokförd här? Och jag måste jobba ihop en inkomst under ett helt år. Då kan jag inte ta hit barnen förrän 2019.

Han tror att hela historien grundar sig i en miss från migrationspolisens sida.

– De gjorde ett misstag med mig. När de insåg det ville de inte förlora ansiktet.

"Brukar fungera ganska väl"

Johanna Westlund på UD:s presstjänst bekräftar att man känner till fallet.

– Vi känner till det här frihetsberövandet av en svensk man i 50-årsåldern. Han har fått konsulär hjälp. Mannen har utvisats och ärendet är avslutat, säger hon.

– När det gäller frågan om huruvida visum och pass var i ordning så är det framför allt rättsvårdande myndigheter i Thailand som får besvara de frågorna.

Expressen har varit i kontakt med Thailands ambassad i Stockholm som inte säger sig ha några uppgifter om vad som hänt Niclas Sör.

Jonas Looström är ombud i Thailand för organisationen Svenskar i världen. Han känner inte till Niclas Sörs fall.

– Om vi hade gjort det hade vi agerat, säger han.

Han har inte heller hört talas om att svenskar som har giltigt visum skulle utvisas från Thailand.

– Jag tycker att det brukar fungera ganska väl i Thailand. Migrationspolisen brukar inte göra något utan anledning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.