Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niclas Hammarström: Ingenting fick läcka ut

Niclas Hammarström släpptes i söndags medan hans kollega Magnus Falkehed blev fri först på onsdagen.

I söndags släpptes Niclas Hammarström fri efter 43 dagar som fången i Syrien.

Men hans familj fick vänta ytterligare två dagar innan han ringde hem på tisdagskvällen.

Nu berättar han varför.

– Det var för att Magnus inte var fri ännu, ingenting fick läcka ut om att jag var ute eftersom det kunde ha förstört mycket.

Niclas Hammarström släpptes i söndags medan hans kollega Magnus Falkehed blev fri först på onsdagen.

Efter att Hammarström frigavs dröjde de två dagar innan han ringde till sin sambo och sina föräldrar och berättade att han frigivits.

Fram tills dess utgick de ifrån att han fortfarande satt kidnappad.

– Jag vet inte varför. Jag har funderat på det. Om det har med säkerheten att göra eftersom inte Magnus var släppt, säger Niclas Hammarströms mamma Gudrun.

Gudrun Hammarström berättade att de hade haft på känn att det var nära dagarna innan Hammarström hörde av sig. Anledningen till det var att personen från rikskriminalpolisen, som de haft kontinuerlig kontakt med under hela dramat, lät gladare.

"Var jättejobbigt"

När de båda svenskarna kommit hem på torsdagen berättar Hammarström om varför han väntade med att kontakta sina anhöriga.

– Det var jättejobbig, dels att ligga där på ett hotellrum och veta om att de där hemma gick runt och tyckte det var skitjobbigt. Men det var för att Magnus inte var fri ännu, ingenting fick läcka ut om att jag var ute eftersom det kunde ha förstört mycket, säger han under en presskonferens på Arlanda.

Falkehed berättar då också om hur han kände det de sista dygnen när han var ensam i kidnapparnas våld. Några timmar efter att hans kollega släppts fick han klart för sig att han också skulle i väg.

– Men sedan gick tiden, jag sattes i ett annat skjul. De sa att det var snart, men tiden gick. Och så blev det morgon i stället. Sedan tog det två dagar, det var upp och ner. Ett tag verkade det som att det inte skulle gå, men så har det varit hela tiden. Och där satt jag, säger han.

Frisläppandet alltid farligt

Mikael Svensson, vd på säkerhetskonsultsfirman Vesper Group med lång erfarenhet av kidnappningsfall, säger att frisläppandet av kidnappningsoffer alltid är det farligaste skeendet efter själva kidnappningstillfället. Han har inga detaljer om kidnappningsdramat med de svenska journalisterna, men säger att det kan vara av försiktighetsskäl som Hammarström väntat med att kontakta sina anhöriga.

– Det är säkert så att man inte ville äventyra den andra personens situation, men det är bara spekulationer, säger han.

Rikskriminalpolisen, som svarat på frågor om kidnappningsdramat, kunde på onsdagskvällen inte kommentera varför Hammarström väntade med att höra av sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.