Niclas Hammarström släpptes i söndags medan hans kollega Magnus Falkehed blev fri först på onsdagen.
Niclas Hammarström släpptes i söndags medan hans kollega Magnus Falkehed blev fri först på onsdagen.

Niclas Hammarström: Ingenting fick läcka ut

Publicerad

I söndags släpptes Niclas Hammarström fri efter 43 dagar som fången i Syrien.

Men hans familj fick vänta ytterligare två dagar innan han ringde hem på tisdagskvällen.

Nu berättar han varför.

– Det var för att Magnus inte var fri ännu, ingenting fick läcka ut om att jag var ute eftersom det kunde ha förstört mycket.

Niclas Hammarström släpptes i söndags medan hans kollega Magnus Falkehed blev fri först på onsdagen.

Efter att Hammarström frigavs dröjde de två dagar innan han ringde till sin sambo och sina föräldrar och berättade att han frigivits.

Fram tills dess utgick de ifrån att han fortfarande satt kidnappad.

– Jag vet inte varför. Jag har funderat på det. Om det har med säkerheten att göra eftersom inte Magnus var släppt, säger Niclas Hammarströms mamma Gudrun.

Gudrun Hammarström berättade att de hade haft på känn att det var nära dagarna innan Hammarström hörde av sig. Anledningen till det var att personen från rikskriminalpolisen, som de haft kontinuerlig kontakt med under hela dramat, lät gladare.

"Var jättejobbigt"

När de båda svenskarna kommit hem på torsdagen berättar Hammarström om varför han väntade med att kontakta sina anhöriga.

– Det var jättejobbig, dels att ligga där på ett hotellrum och veta om att de där hemma gick runt och tyckte det var skitjobbigt. Men det var för att Magnus inte var fri ännu, ingenting fick läcka ut om att jag var ute eftersom det kunde ha förstört mycket, säger han under en presskonferens på Arlanda.

Falkehed berättar då också om hur han kände det de sista dygnen när han var ensam i kidnapparnas våld. Några timmar efter att hans kollega släppts fick han klart för sig att han också skulle i väg.

– Men sedan gick tiden, jag sattes i ett annat skjul. De sa att det var snart, men tiden gick. Och så blev det morgon i stället. Sedan tog det två dagar, det var upp och ner. Ett tag verkade det som att det inte skulle gå, men så har det varit hela tiden. Och där satt jag, säger han.

Frisläppandet alltid farligt

Mikael Svensson, vd på säkerhetskonsultsfirman Vesper Group med lång erfarenhet av kidnappningsfall, säger att frisläppandet av kidnappningsoffer alltid är det farligaste skeendet efter själva kidnappningstillfället. Han har inga detaljer om kidnappningsdramat med de svenska journalisterna, men säger att det kan vara av försiktighetsskäl som Hammarström väntat med att kontakta sina anhöriga.

– Det är säkert så att man inte ville äventyra den andra personens situation, men det är bara spekulationer, säger han.

Rikskriminalpolisen, som svarat på frågor om kidnappningsdramat, kunde på onsdagskvällen inte kommentera varför Hammarström väntade med att höra av sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag