Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nicklas, 27, fick pris för sin räddningsinsats

Lastbilen hade hamnat under bron – men även krockat med en bil.
Foto: Privat / LÄSARBILD
"Jag larmade direkt och sedan sprang jag till bilen där jag hittade en kvinna, man och ett spädbarn", säger Nicklas Jansson.
Foto: Privat / LÄSARBILD

Nicklas Jansson blev vittne till en stor olycka där en lastbil körde av vägen, krockade med en bil och började brinna.

Förutom att han såg allt hända var han även med i räddningsinsatsen från början till slut. Nu hyllas han för sitt hjältemod.

– Det blev mycket uppståndelse, men inget jag hade räknat med, säger Nicklas.

Nicklas Jansson, 27, har ett eget åkeri och var på väg till ett stort jobb i Sundsvall när han på vägen hem blev vittne till en stor olycka på E4 mot Linköping, något som Corren var först med att uppmärksamma.

– Plötsligt ser jag hur det smäller till på en mötande lastbil. "Vad händer nu?", tänker jag. Så blir det ett himla liv, det börjar blixtra och sedan kommer lastbilen skenande över vägrenen och rasar ner mellan två broar, säger Nicklas.

Lastbilen hade hamnat under bron – men även krockat med en bil.

"Jag larmade direkt och sedan sprang jag till bilen där jag hittade en kvinna, man och ett spädbarn", säger Nicklas Jansson.
Foto: Privat / LÄSARBILD

– Jag larmade direkt och sedan sprang jag till bilen där jag hittade en kvinna, man och ett spädbarn. De verkade oskadda men kvinnan var chockad och blodig.

"Under att han levde"

Nicklas försökte lugna kvinnan och sprang sedan i väg mot lastbilen för att titta till chauffören.

– Det var ett under att han levde, han berättade att han hade ont i båda benen, säger han.

Ambulans och brandbil anlände och i samma stund började det brinna i lastbilen.

– Det var vätskor och olja överallt och jag tänkte att det här kommer brinna fort.

Släckte branden

I stället för att paralyseras av panik sprang Nicklas till sin lastbil och hämtade brandsläckaren där han snabbt lyckades släcka branden.

När det värsta hade lugnat ner sig och när vårdpersonalen hade tagit hand om de inblandade så hjälpte Nicklas även till att bärga lastbilen med hjälp av sin egen lyftkran.

– Jag var kvar till slutet och hjälpte till. Det tog åtta timmar.

Pratat med familjen

Nicklas berättar att han har haft kontakt med både familjen och lastbilschauffören. Familjen mår bra, men kvinnan är ännu inte helt återställd. Chauffören mår även han bra, men har mist båda sina ben.

– Han känns ändå positiv och jag tror att han verkligen insåg hur nära ögat det var att han miste livet.

Hyllades för insatsen

I måndags fick Nicklas en överraskande hyllning av Brandskyddsföreningen för att ha agerat så hjältemodigt under räddningsinsatsen.

– Nicklas Jansson gjorde flera saker som var extraordinära, säger Rolf Forssell, på Brandskyddsföreningen i Södermanland, till Corren.

Förutom ett diplom fick Nicklas också ett stipendium på 5 000 kronor.

– Jag hade absolut inte väntat mig detta, jag kunde inte ens ana att det här skulle hända. Det blev mycket uppståndelse, men inget jag hade räknat med, säger Nicklas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.