Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nick tog superbild över stjärnhimlen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nick Risinger med sin kamera som fotograferat 37000 stjärnbilder.
Foto: Ted S. Warren

Astronomiintresset fick Nick Risinger att säga upp sig och satsa på sitt drömprojekt. Ett år och 37 000 bilder senare är det klart: en unik stjärnkarta där mellan 20-30 miljoner stjärnor kan ses. 

- Man måste följa sina drömmar och jag vill inte ångra att jag inte gjorde det när jag blivit äldre, säger han till Dagens Nyheter på nätet. 

Seattlebon Nick Risinger, 28, har alltid varit intresserad av astronomi, men valde en karriär som fotograf och filmmakare. I juni förra året tog han steget att säga upp sig för att ägna sig åt sin dröm att fotografera hela stjärnhimlen. Med sex specialkameror inledde han arbetet som ett år och 37 000 bilder senare nu är klart. 

 På sin hemsida har han pusslat ihop alla bilder till en unik stjärnkarta, och sidan har redan haft över en miljon besökare.

 - Man måste följa sina drömmar och jag vill inte ångra att jag inte gjorde det när jag blivit äldre, säger han till Dagens Nyheter på nätet.


"Måste upplevas"

 En av anledningarna till att Risinger inledde projektet var att han ville visa hur vacker rymden är.

 - Jag kan bara rekommendera alla att någon gång ge sig ut till någon verkligt mörk plats för att få se hur en riktig stjärnhimmel ser ut. Det är något man måste uppleva en gång i livet, säger han till Dagens Nyheter.

 Nick Risingers hemsida: Klicka här!

En av bilderna som Risinger tagit.Foto: Nick Risinger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.