Niagarafallen frös till is efter arktisk kyla

Foto: Aaron Harris
Foto: Aaron Harris
Foto: Aaron Harris
Foto: Aaron Harris

En isbjörn på Chicago Zoo vägrade gå ut, skolor stängs och flygplanstrafik står stilla.

Nu har den arktiska kylan som lamslår USA fryst stora delar av Niagarafallen till is.

Upp till 140 miljoner människor berörs av den arktiska cyklon som prövat centrala och östra USA de senaste dagarna. Det iskalla vädret har lett till tusentals inställda flygningar, avstängda motorvägar och allmänheten har uppmanats att hålla sig inomhus.

I Chicago är det så kallt att en isbjörn i stadens djurpark vägrar att gå ut och i Kentucky överlämnade sig en efterlyst brottsling till polisen eftersom det var för kallt att vara på rymmen.

Minst 21 döda

Vid Niagarafallen på gränsen mellan Ontario i Kanada och New York i USA har temperaturerna varit så låga att delar av vattenfallet frusit till is. En bild från Google Earth visar att vattenfallet numera liknar en glaciär. Enligt Huffington Post forsar fortfarande stora mängder vatten, men nästintill allt omkring har frusit.

Beräknas bli varmare snart

Sedan i söndags har minst 21 personer mist livet på grund av kylan enligt BBC och över 11 000 flygningar har ställts in.

50 städer runtom i USA slog nya köldrekord under tisdagen. Men de positiva nyheterna är att temperaturerna förväntas stiga de kommande dagarna.

– Det kommer att bli dramatiskt mycket varmare från och med i dag, säger Guy Walton, meteorolog på The Weather Channel.

Arktiska kylan

En arktisk cyklon har dragit in över USA. Det senaste riktigt stora arktiska utbrottet var 1994.

Det råder polarnatt över Arktis under vintern. Då bildas en polär virvel genom en kombination av luftens rörelser och avkylning genom utstrålning mot rymden. 
Virveln skiljer effektivt luften innanför från den utanför. Inuti virveln kan temperaturen sjunka till 90 minusgrader över stora områden under vintern.

Källa: SMHI

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.