FBI Beskriver honom som farlig. Han är svensken som jagas av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst för terrorism. De anklagar honom bland annat för att vara inblandad i Londonbomberna. När Expressen träffar honom säger han" Jag är inte inblandad i attackerna mot London. Jag har inte lämnat Sverige under de senaste tre åren. Hur kan jag vara inblandad i attackerna?"
FBI Beskriver honom som farlig. Han är svensken som jagas av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst för terrorism. De anklagar honom bland annat för att vara inblandad i Londonbomberna. När Expressen träffar honom säger han" Jag är inte inblandad i attackerna mot London. Jag har inte lämnat Sverige under de senaste tre åren. Hur kan jag vara inblandad i attackerna?"

"Ni kommer få det största straffet"

Publicerad
Uppdaterad
Den 39-årige svensken som är misstänkt för Londonbomberna hotar med skräckscener.
- Sverige får skylla sig självt och ni kommer att få det största straffet om jag blir utlämnad till USA eller England.
Av FBI beskrivs han som mycket farlig och bin Ladins mördare. Han är svensken som jagas både av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst för terrorism. USA anklagar honom för att ha byggt upp ett al-Qaidaträningsläger 1999 i Oregon och för Londonbomberna. Expressen träffade honom i går i en stad i södra Sverige. - Jag är inte inblandad i attackerna mot tunnelbanan i London. Jag har inte lämnat Sverige under de senaste tre åren. Hur kan jag vara inblandad i attackerna? säger 39-åringen. Pakistansk polis grep strax efter terrorattackerna i London den brittiske medborgaren Haroon Rashid Aswat. Han beskrivs som en viktig person inom al-Qaida och uppges vara vän med 39-åringen. Han misstänks vara hjärnan bakom attackerna i London.

Kopplas samman med Rashid

Haroon Rashid talade med alla fyra självmordsbombare vid flera tillfällen före attackerna. Och han besökte dem i deras hem tiden före terrordåden.Den amerikanska säkerhetstjänsten misstänker att Rashid och den 39-årige svensken kan vara inblandade i attacken mot London. FBI misstänker att svensken i november 1999 reste till USA tillsammans med Haroon Rashid Aswat. Där köpte de en gård i Seattle-trakten och inledde jihad-träning. På gården ska svensken tillsammans med andra män ha utbildats i att hantera olika vapen och i kemisk stridsföring. - Haroon Rashid är inget nytt namn för mig. När Säpo grep mig 2003 fick jag frågan om den här mannen. Jag vet inte vem han är. Jag har aldrig träffat honom, säger 39-åringen.

Bekräftar USA-resa

Men han bekräftar att han reste till USA 1999. - Visst, jag reste till USA då, men jag var inte i Oregon. Jag åkte med min familj på en tvåmånaderssemester, säger han. 2003 dömdes 39-åringen för grovt vapenbrott. Säpo hade bildbevis på 39-åringen. - Vissa bilder var med vapen och andra utan vapen. De som är utan vapen är riktiga bilder på mig men de är inte tagna i Oregon, utan på Järvafältet utanför Stockholm. Men de bilderna med vapen är på en annan person, säger 39-årigen. När Säpo gjorde en husrannsakan hos honom i en Stockholmsförort hittade man två pistoler och ett gevär samt flera CD-skivor med al-Qaidapropaganda och hemliga recept på hemmagjorda bomber.

Har två fruar men inget jobb

39-åringen är född i Libanon, men reste till Sverige när han var 18 år gammal. Här träffade han sin första svenska hustru, och de fick en dotter som har hunnit fylla 18 år. Men de skildes senare. Nu är han gift med två kvinnor samtidigt. Båda är från Somalia. Trots att han försörjer två hem har han inget riktigt jobb. 1990 blev han en praktiserande muslim. Och efter 11 september 2001 blev han känd för sina hyllningar av terrorledaren bin Ladin. - Visst, jag älskar shejk bin Ladin. Han är en trogen muslim och en riktig mujahid, säger 39-åringen. Han ser sig själv som al-Qaidasympatisör och menar att jihad är varje muslims plikt till den yttersta dagen. Om självmordsbombarna i London säger han. - De är martyrer och jag hoppas bli martyr själv någon dag. De är inte terrorister, eftersom de gjorde vad islam kräver. Attackerna i London kan vara en reaktion på det som händer i Irak. Varje land som är inblandat i krig mot muslimer kan få samma öde, säger han.

Hotar Sverige

Han förklarar att Sverige, än så länge, inte är hotat av al-Qaida. - Men läget blir allt värre för muslimer här. Ena dagen trakasseras våra kvinnor och andra dagen smutskastas vår profet av en pastor som bör straffas med döden, säger han. Nu jagas 39-åringen både av USA och England. - Jag vill inte träffa engelsk, amerikansk eller svensk underrättelsetjänst. De får komma hit och plocka in mig med våld. Men om Sverige väljer att lämna ut mig till ett annat land får det skylla sig självt Sverige kommer att straffas med det största straffet då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag