Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NFC ratade DNA-bevisning – har förvarats i frysar i 20 år

Helena Trolläng, chef för nationellt forensiskt centrum.Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nationellt forensiskt centrum i Linköping.Foto: SVEN LINDWALL

Nationellt forensiskt centrum, NFC, ratar systematiskt bevismaterial man inte anser tillräckligt starkt – trots att nya studier visar att de går att analysera.

Enligt en granskning av SVT hamnar blod och annan DNA-bevisning som skickats in av polis i stället orörda i frysar på NFC.

Detta har pågått i minst 20 år, och varken polis, åklagare eller försvarare har vetat om det, rapporterar SVT.

Runt 25 000 spår per år som skickas till Nationellt forensiskt centrum, NFC, analyseras inte fullt ut, rapporterar SVT.

Spåren har alla hamnat under NFC:s gränsvärde för dna-analys, och har istället placerats i en av flera frysar i en källare på NFC.

Detta trots att tyska forskare funnit att det är fullt möjligt att få fram en dna-profil i vart tredje av dessa fall, enligt SVT.

– Jag får rysningar när jag tänker på det, säger kriminalteknikern Björn Thurfors, som utrett hur NFC hanterar dna-spår, till SVT.

NFC: Går inte att analysera allt

NFC hävdar att de inte har möjlighet att analysera allt bevismaterial som polis skickar in till dem.

– Vi får in 100 000 ärenden per år i olika brottskategorier av olika karaktär med väldigt olika komplexitet, säger Helena Trolläng, chef på NFC, till SVT och fortsätter:

– Om vi ska vi ha någon möjlighet att faktiskt svara ut i något som gör nytta så behöver vi tillsammans med utredningsverksamheten göra en selektering.

Björn Thurfors är kritisk till Helena Trollängs försvar:

– Det kan inte vara så att de gör på det viset, det får enorma konsekvenser för rättsväsendet. Hur många dna-extrakt finns inte i deras frysar som går att använda – för att NFC inte vill analysera, säger han.

60 000 år gammal DNA ökar risken för svår covid:

Svenska forskare: 16 procent i riskzonen i Europa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.