Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"News of the World hittade på nyheter"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christopher Furlong

News of the World publicerade påhittade artiklar.

Det berättar nu en före detta reporter på den skandaldrabbade brittiska tidningen.

– Jag fabricerade historier om knarklangare, nynazister, vapenhandlare, säger journalisten Graham Johnson till BBC.

Den brittiska tabloidtidningen News of the World kom ut varje söndag från grundandet 1843. Ända fram till i fjol. Efter att det uppdagades att cheferna känt till att reportrar avlyssnade kändisars telefoner lades publikationen ner med dunder och brak i juli 2011.

Men det tycks inte vilja sluta storma om vad som egentligen försiggick på den skandalomsusade redaktionen. Nu berättar journalisten Graham Johnson, som arbetade på News of the World mellan 1995 och 1997, att han och flera andra reportrar hittade på historier till artiklar.

– Du kan inte ta dig igenom dagen på en tabloidtidning om du inte ljuger, om du inte bedrar, om du inte är beredd att använda dig av utpressning, säger Johnson till BBC enligt en artikel i The Guardian .

– Du måste bara leverera en story i tid och inom ramen för budget.

Hackade mer än telefoner

Graham Johnson berättar även att tidningens reportrar hackade sig in i medicinska journaler och bankkonton, förutom i telefoner.

– Kulturen på News of the World drevs av rädsla, för att det är en hierarki, det är en militärisk operation, säger han.

I dag ångrar Johnson sina tidigare arbetsmetoder – men menar att orsaken till att han klev över alla etiska gränser var det hårda arbetsklimatet på News of the World.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.