Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

New Yorks borgmästare ställer upp i presidentvalet

Antalet demokrater som nu utmanar Donald Trump är 22. Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

New Yorks borgmästare Bill de Blasio utmanar Donald Trump. 

Det meddelar han i en video som har publicerats på Youtube under torsdagen.

Demokraterna är redan rekordmånga – och nu ansluter sig ytterligare en politiker som vill utmana Donald Trump om presidentposten. 

Under torsdagen gick New Yorks borgmästare Bill de Blasio ut med sin kandidatur, skriver amerikanska medier. 

Offentliggörandet gjordes i en video som publicerades på Youtube. Kampanjens fokus kommer att ligga på jobbfrågan och gå under namnet ”arbetarna först”.

Kommer trycka på liberala reformer

Efter tillkännagivandet kommer de Blasio göra flera stopp på en resa genom delstaterna Iowa och South Carolina, skriver ABC News.

Enligt NBC News kommer han trycka på sina liberala reformer som han genomfört i New York, landets största stad. Borgmästaren har bland annat höjt minimilön och fått ner brottsstatistiken till rekordlåga nivåer. 

Bill de Blasio utmanar Trump till presidentposten.Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN

I nuläget ses Joe Biden, vicepresident under Barack Obama, som den främsta utmanaren till Donald Trump. 

Han har själv beskrivit sig som en ”Obama-Biden-demokrat” och ses av många demokrater som en förvaltare av Barack Obamas arv. 

Kräver Trump på pengar 

Förra veckan gick de Blasio ut med att staden New York kommer att kräva presidenten på motsvarande 15 miljoner kronor årligen om Trump inte går till handling för att minska hans åtta mest kända byggnaders växthusgasutsläpp. 

Uttalandet möttes av protester från republikanska Trump-fans, men det var inget som de Blasio lät sig stoppas av. 

– Om alla de människor som stöttar president Trump motsätter sig det vi gör betyder det att vi gör något viktigt här i New York. Vi måste göra någonting rätt, var hans svar, skriver ABC News.

Bill de Blasio har varit borgmästare i New York sedan 2014.

Trump: New York hatar honom

Redan på onsdagen kom uppgifterna om att de Blasio skulle offentliggöra sin kandidatur till presidentposten under torsdagen. Det fick president Trump att ilskna till på Twitter. Där skrev han att de Blasio anses vara den sämsta borgmästaren i USA och fortsätter: 

”Han är ett skämt, men om ni gillar höga skatter och brottslighet, då är han er man. New York hatar honom!”, skriver presidenten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1129001970654679040

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.