Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

New York Times om Sverige: En pariastat

Tom Lubbock, senior rådgivare Kekst CNC, presenterar studier kring corona och olika nationers oro kring virusets effekter.
Texten i New York Times.
Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bilden av Sverige förändras under coronakrisen, skriver New York Times.

I en artikel beskriver man Sverige som en ”pariastat” – utstötta ur den nordiska gemenskapen.

Sverige valde tidigt en annan väg än de andra länderna i hanteringen av det nya coronaviruset.

Medan andra länder stängde ner och införde strikta restriktioner så höll Sverige öppet.

Sverige beskrivs ofta som ett land med ledande ställning. Bland annat med en ekonomi som globalt sett är mer integrerande än andras. Historiskt sett har de nordiska länderna hållit samman. Ända fram till 1905 var Norge en del av Sverige, Finland och Sverige delar liknande kultur och man har kunnat resa mellan länderna fritt.

Men nu ser det annorlunda ut. Grannländerna har valt att stänga gränserna mot Sverige som inte är välkomna. Och New York Times skriver att trenden är tydlig – Sverige är Skandinaviens pariastat. Utstött, isolerade från omvärlden. Det skriver den nederländske journalisten Thomas Erdbrink för tidningen.

Enligt New York Times sammanställning har nu Sverige dubbelt så många coronavirusfall och fem gånger fler dödsfall än grannländerna Norge, Finland och Danmark.

Gro Harlem Brundtland: ”Ganska otroligt”

– När man ser 5 000 dödsfall i Sverige och 230 i Norge, det är ganska otroligt, sa Norges tidigare statsminister och tidigare generaldirektör för WHO, Gro Harlem Brundtland, under en tidigare föreläsning.

Även i länder som Nederländerna och Cypern är Sverige inte välkomna. I Grekland måste svenskarna sitta i karantän en vecka före inresande i landet och Österrike kräver ett hälsocertifikat.

Enligt artikelförfattaren har Anders Tegnell kallat kritiken mot svenskarna för en internationell kampanj och ett stigmatiserande, där andra länder vill visa vad landet gjort fel.

– Vi sitter här i vårt hörn av skam, och den värsta delen är att ni njuter av det. Alla norrmän, danskar och finnar älskar att svenskarna inte är välkomna någonstans. Jag längtar efter er, men ännu längtar ni inte efter mig, sa kulturskribenten Åsa Linderborg i ett tidigare radioprogram, enligt New York Times.

I artikeln tas även Sveriges migrationspolitik upp och jämförs med Danmark.

– Den skilda synen på invandringen och brott har skapat en delning mellan Danmark och Sverige, som har blivit lika djup som under första världskriget, sa Jacob Nielsen, editionschef på nättidningen Altinget, tidigare.

Här frågas Ann Linde ut om coronastrategin i tysk tv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.