Storbritannien rapporterar flest döda på ett dygn

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Gator saneras i Barcelona.
Foto: RAMON COSTA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / RAMON COSTA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Sjukvårdsarbetarei Mostoles, Spanien.
Foto: A PEREZ MECA/SHUTTERSTOCK / A PEREZ MECA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Coronavirusets framfart i New York gör att staden inom kort kan vara det värst drabbade områden i världen.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT
The Naked Cowboy fortsätter spela på ett folktomt Times Square i Coronapandemins New York.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE JOURNAL NEWS/ SIPA USA
Människor håller sig hemma för att bekämpa spridningen av Corona i New York. Än så länge utan större framgång.
Foto: WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK
Foto: WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK / WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: J.CASARES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

En bebis har avlidit i Illinois, USA, efter att ha smittats av coronaviruset.

I Europa har Spanien beslutat att stänga ner landet ytterligare – och förbjuder alla som inte har samhällsbärande yrken att lämna sina hem. 

Under lördagen meddelade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez att landets 47 miljoner invånare från och med måndag sätts i hemkarantän under två veckor. 

Beslutet, som ännu inte vunnit laga kraft, berör inte dem som har samhällsbärande yrken, rapporterar spanska tidningen El Pais. 

Under lördagen berättade J.B. Prtizker, guvernör för delstaten Illinois, att en bebis avlidit efter att ha smittats av viruset. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Donald Trump övervägde karantän

Dödsbeskedet kom under en dag då den amerikanska coronarapporteringen präglats av president Donald Trumps övervägande att sätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän för att hindra smittspridning.  

På Twitter skrev presidenten:

”Jag överväger en KARANTÄN av ”hotspots” New York, New Jersey och Connecticut. Ett beslut kommer att fattas på ett eller annat sätt inom kort”.

Trump kom dock under dagen fram till att en karantän inte behövs. I stället kommer han, tillsammans med guvernörerna för berörda delstater, att utfärda skarpast möjliga avrådan från resor till och från delstaterna.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1244056534583312384

Antalet smittade i delstaten New York har stigit till 52 318 personer. Samtidigt meddelar guvernören Andrew Cuomo att primärvalet flyttas från 28 april till 23 juni.

New York kan drabbas värst i världen

New York är på väg att bli det värst drabbade området i världen under coronapandemin, enligt en granskning av New York Times.

Enligt tidningens siffror ligger delstaten en bit efter Lombardiet i Italien och Wuhan i Kina vad gäller antalet fall per tusen invånare. Men vid samma tidpunkt i utbrottet hade såväl Wuhan som Lombardiet lyckats platta ut sina kurvor – lugna spridningen – mer än vad New York och flera andra städer i USA har lyckats med.

Brist på utrustning

Vårdpersonal i New York varnar dessutom för att sjukhusen har brist på skyddsutrustning, rapporterar AFP.

Läkare och sjuksköterskor på delstatens sjukhus vittnar om att det inte finns tillräckligt med varken munskydd eller skyddskläder.

– Det är uruselt. Det finns inte tillräckligt med pengar, inte tillräckligt med tester, inte tillräckligt med skydd för människor som arbetar med detta, säger en läkare till nyhetsbyrån.

Totalt i USA har 104 906 fall av corona rapporterats. Det är flest fall i världen.

Europa hårt drabbat av coronaviruset

Även flera länder i Europa är hårt drabbade.

På lördagen rapporterade både Storbritannien och Spanien sina högsta dygnssiffror hittills:

Ytterligare 832 personer har avlidit i covid-19 i Spanien under det senaste dygnet, vilket innebär sammanlagt 5 690 personer döda i viruset i landet.

I Storbritannien har 260 personer dött det senaste dygnet. 1 019 personer totalt.

Även Italien rapporterar höga siffror: 889 personer har dött i covid-19 det senaste dygnet. Italien blir därmed första land med en coronadödssiffra över 10 000 – totalt 10 023.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/151/
General Motors ska börja tillverka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.