Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

New York-gåvan till Madde och Chris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Axel Öberg

Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill fick i morse en present de stolt kan visa upp för sin kommande bebis:

Ett eget träd på Park Avenue på Manhattan.

– Som ni kan gå och titta på tillsammans, sa Frederick Johansson, chef för SEB i New York och styrelseordförande i svenskamerikanska handelskammaren.

Prinsessan Madeleine är sedan tidigt i morse, amerikansk tid, i New York för miljökonferensen "Green Summit - From farm to fork", från bondgård till gaffel.

Hon och Chris O'Neill ska i New York vara huvudnumret på årets mest prestigefyllda svenskamerikanska galamiddag på Manhattan.

– Madeleine har ett stort intresse i det här och det märks att hon har ärvt det från sin pappa kungen, berättar Renée Lundholm, vd för svenskamerikanska Handelskammaren.

Strax efter 08.00 i morse kom Madeleine och den gravida prinsessan visade stolt upp magen som nu har börjat växa rejält, det är i mars som det är planerat att hon och Chris O'Neill ska bli föräldrar.

– Härligt att vara här, det ska bli en intressant dag med många olika ämnen, berättade Madeleine.

– Det är självklart otroligt kul att prinsessan och nu hennes make väljer att vara med på det här. Tidigare har vi haft med Madeleine, men det blir första gången som Chris O'Neill deltar, berättar Renée Lundholm vid svenskamerikanska Handelskammaren i New York.

Prinsessan Madeleine fick en överraskning

Ända sedan 2008 har miljökonferensen arrangerats och för varje år har den vuxit med ett tema. I år är det "framtiden för matindustrin".

– Prinsessan Madeleine har tidigare varit väldigt aktiv i planeringen kring konferensen. Precis som sin pappa har hon kommit med förslag och visat ett genuint intresse för det vi gör och det uppskattar alla, intygar Renée Lundholm.

Inne på konferensen fick Madeleine dock en rejäl överraskning. Frederick Johansson, styrelseordförande för svenskamerikansk handelskammaren, avslöjade att de hade en present till prinsessan och hennes make Chris O'Neill - något de kan visa sin kommande bebis.

– Det står här utanför på Park Avenue. Det är ett träd som vi har planterat till er och på trädet finns en plakett med era namn och dagens datum. Det är vår present till er, något ni kan gå och titta på i många år framåt.

Madeleines reaktion? Tummen upp!

Det här är programmet för prinsessan Madeleine och Chris O'Neill under onsdagen:

Redan vid 08.00 började konferensen och under dagen ska prinsessan delta själv vid de olika seminarierna. Maken Chris O'Neill ansluter under eftermiddagen och senare för den stora galamiddagen.

Ämnen på konferensen är matsäkerhet, hållbarheten av hur matindustrin ser ut i dag, hur små respektive stora aktörer är med och formar framtidens matindustri ska behandlas.

Professor Johan Rockström är en av huvudtalarna under dagen. Han ska prata om jordens naturliga resurser räcker för att livnära jordens befolkning.

Det blir även paneldiskussioner där Kalle Bergman, grundare av Honest Cooking, ska hålla i diskussionerna och prinsessan Madeleine kan komma att ingå i en av panelerna.

På eftermiddagen ska stjärnkockarna Marcus Samuelsson och Stefano Catenacci prata om trender inom matlagningsindustrin. Både Marcus och Stefano har koppling till Madeleine. Marcus restaurang Red Rooster i New York är prinsessans favoritställe och det var Stefano som lagade Madeleines bröllopsmiddag.

På galamiddagen på kvällen är Mattias Klum och Anna Maria Corazza Bildt huvudtalare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.