Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

New York förbjuder smaksatta e-cigaretter

New York förbjuder nu smaksatta e-cigaretter. Foto: ROBERT F. BUKATY / AP/ TT

Staten New York förbjuder de flesta smaksatta e-cigaretterna. Guvernör Andrew Cuomos order om förbudet röstades igenom på tisdagen, efter den senaste tidens oro kring e-cigaretternas effekter på hälsan.

Sju dödsfall i USA den senaste tiden och 74 fall av allvarlig lungsjukdom i staten New York. Det är vad e-cigaretter har orsakat, enligt chefen för New Yorks hälsodepartement, Dr. Howard Zucker.

Detta fick guvernör Andrew Cuomo att utfärda en order om att stoppa försäljningen av de flesta smaksatta e-cigaretter för att, främst, förhindra att barn och unga röker de elektroniska cigaretterna. 

Kraftig ökning av tobak bland unga i New York

Enligt Dr. Howard Zucker har andelen high school-elever som använder tobak ökat med 160 procent mellan 2014 och 2018 i New York. Därtill uppger hela 40 % av eleverna i tolfte klass, motsvarande sista året på gymnasiet, att de använder e-cigaretter.

– Smakerna är en viktig marknadsföringsstrategi mot de unga, säger Howard Zucker, enligt CNN. 

Förbud av mentol i e-cigaretter utreds

De enda två smakerna som tillåts är tobak och mentol, men även mentol kan komma att förbjudas. Den frågan utreds. 

Ordern röstades på tisdagen igenom av de hälsoansvariga i staten. Förbudet kommer till en början att gälla i 90 dagar, som en nödlag. För att fortsätta gälla måste ett nytt beslut fattas efter att de tre månaderna har gått.

Lagens motståndare argumenterar bland annat för att e-cigaretter hjälper människor att sluta röka. Lisa Talarico-Jaskula äger en e-cigarettbutik och vittnade inför beslutsfattarna. Hon berättade att hon lider av KOL, men att hon mår mycket bättre sedan hon bytt ut vanliga cigaretter mot smaksatta e-cigaretter.

– Jag hade aldrig slutat röka utan dem, sa hon och varnade för att beslutet kanske skulle få människor att gå tillbaka till produkter som kan döda dem.