Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netflix svar: Kommer inte sända rysk propaganda

Netflix lanserade i Ryssland för ungefär ett år sedan.
Foto: Shutterstock
Vladimir Putin
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu träder nya bestämmelser om streamingtjänster i Ryssland i kraft. 

I samband med den nya lagen tvingas streamingtjänster distribuera innehåll från statligt ägda tv-kanaler.

Streamingjätten Netflix går nu ut med att de vägrar följa de nya bestämmelserna i landet, rapporterar Wall street journal.

Den amerikanskt ägda streamingjätten Netflix lanserade i Ryssland för ett år sedan. 

I december blev de tillsagda att de kommer att behöva följa en ny reglering i Ryssland, som innebär att de tvingas tillhandahålla innehåll som nyheter, sport och underhållning från 20 statligt ägda kanaler.

En av dem är Channel One, som ofta förknippas med propaganda.

Kanalen är den största tv-kanalen i landet och har nära Kreml-kopplingar, då flera av Vladimir Putins allierade sitter i dess styrelse. Bland annat spionagechefen Sergej Narysjkin och Putins talesperson Aleksej Gromov. 

Den nya lagen gäller alla ljud- och bildtjänster som finns tillgängliga i Ryssland och som har över 100 000 prenumeranter. 

Planer för ryska marknaden

Netflix är den enda internationella tjänsten i Ryssland som har tillräckligt med prenumeranter att kunna tvingas följa de nya bestämmelserna, enligt The Wall Street Journal.

– Med tanke på situationen har vi inga planer på att lägga till dessa kanaler i vår tjänst, säger en talesperson från Netflix till Hollywood Reporter.

Det är ännu oklart på vilket sätt Netflix kommer att vägra följa de nya regleringarna och vilken påverkan det kommer att ha på streamingtjänsten i Ryssland. 

Netflix har stora planer på att växa på den ryska marknaden och producerar bland annat den första ryska originalserien ”Anna K”, baserad på Leo Tolstoys klassiska roman ”Anna Karenina”. 

Utöver detta har de ett flertal ryskspråkiga serier och filmer planerade. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.