Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netanyahus ilska – ringde upp Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Netanyahu anklagar Sverige för att tillämpa dubbla måttstockar gentemot Israel.
Foto: Jim Hollander/Pool / Epa / Tt
Israeliska medier refererar Netanyahus ord till Löfven.
Foto: Pelle T Nilsson
Margot Wallström anser sig missförstådd.
Foto: Anna-Karin Nilsson

TEL AVIV. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ringde upp Stefan Löfven för att protestera mot Margot Wallströms uttalanden.

Netanyahu anklagar Sverige för att tillämpa dubbla måttstockar gentemot Israel.

Sverige och Israel är på diplomatisk kollisionskurs – oklart för vilken gång i ordningen. Den israeliska regeringen och stora delar av opinionen rasar mot utrikesminister Margot Wallström. Premiärminister Benjamin Netanyahu ringde personligen Stefan Löfven i går, söndag, för att framföra sitt missnöje.

– Det här är andra gången hon hänvisar till Israel och säger saker som är oacceptabla för oss och osanna, sade Netanyahu till Löfven, enligt israeliska medier.

Israelerna vill inte officiellt kommentera Stefan Löfvens uttalanden i dag, måndag, då han försvarar Wallström och säger att hon missförståtts. De anser att saken är nu är utagerad.

– Premiärminister Netanyahu uttryckte i samtal med sin svenska kollega sin oro över den svenska utrikesministerns uttalande och hoppades att det inte skulle upprepas. Vi har inga ytterligare kommentarer, säger Emmanuel Nahshon, talesman för Israels UD, till Expressen.

Berättade om samtalet

Den israeliske premiärministern sade till Löfven att Wallström inte hade kallat det utomrättslig avrättning när polisen dödade terrorister i San Bernardino och Paris, bara när det skedde i Israel. Han berättade själv om sitt samtal med Löfven vid ett möte med regeringspartiet Likuds parlamentsgrupp.

– Jag sa (till Löfven) att jag inte hade hört henne beskriva händelsen i Kalifornien, där terroristerna dödades, som avrättning. Jag hörde inte heller någon säga att dödandet av terroristerna i Paris var avrättning, sade Netanyahu, enligt medierapporter.

– Det kan inte vara en moralisk standard för resten av världen och en för Israel. Vi accepterar inte det. Vi fortsätter att kämpa mot terrorism och mot hyckleri, sade han.

Israel har de senaste dagarna tagit till storsläggan och kallat Wallströms uttalanden för ”skandalösa” och ”villfarelser”. Och tidigare sa en UD-talesman i Jerusalem att hon ”drabbats av total politisk blindhet” när han protesterade mot ett uttalande av Wallström förra månaden.

Margot Wallström förnekar

Margot Wallström förnekar att hon direkt anklagat Israel i de båda senaste fallen och säger att hon fört allmänna resonemang – samt att Israel ”avsiktligt” misstolkar henne.

– Det är väldigt tydligt hur det här har spunnits i sociala medier och på andra håll … Det är väldigt tråkigt att det blir kraftiga reaktioner på felaktiga grunder, säger hon.

Men det officiella Israel accepterar inte hennes förklaringar och även de flesta mediereaktioner är negativa till Wallström – liksom kommentarerna i sociala medier.

”Den mest hatade kvinnan i Israel: Vem är du Margot Wallström?” lyder rubriken över en artikel på Ynet, den största israeliska nyhetssajten som tillhör den likaledes största tidningen Yediot Ahronot.

Illustrerar stämningen

Formuleringen illustrerar stämningen i Israel efter Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med den senaste våldsvågen i Israel och de palestinska områdena. Ett uttalande som kommer strax efter det att hon i en tv-intervju talat om palestinsk radikalism på ett sätt som inte bara i Israel uppfattades som att hon förklarade den stora terroristattacken i Paris med Israels behandling av palestinierna.

Den liberala tidningen Haaretz, som är starkt kritisk till regeringen Netanyahus politik, har dock publicerat flera artiklar som uttalar förståelse för de svenska synpunkterna.

De officiella relationerna mellan Israel och Sverige har varit ansträngda sedan den nya svenska regeringen erkände Palestina som stat omedelbart efter det att den tillträdde förra året.

FAKTA

OKTOBER 2014

Sverige erkänner Palestina som stat. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kallar det ett ”eländigt beslut” och kallar hem den israeliske ambassadören. Han säger att den svenska regeringen måste förstå att "relationerna i Mellanöstern är mera komplicerade än en Ikea-möbel som man monterar själv". Margot Wallström svarar att hon gärna vill sända över en Ikea-manual och påpekar att man bäst sätter ihop en Ikea-möbel tillsammans med en partner.

JANUARI 2015

Margot Wallström inställer ett planerat besök i Israel där hon skulle delta en minnesceremoni för Raoul

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.