Netanyahu regeringsförhandlar redan – trots jämnt valresultat

Benny Gantz har utropat sig som vinnare i valet – liksom Benjamin Netanyahu.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Netanyahu.
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES
Benny Gantz.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM HOLLANDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JACK GUEZ / AFP
Foto: JACK GUEZ / AFP
1 / 8

TEL AVIV. Med nästan alla röster räknade i det israeliska valet ser Benjamin Netanyahu ut att kunna bilda ny regering.

Hans högerparti Likud och utmanaren Benny Gantz mittenparti Blåvitt blir jämnstora – men högerblocket får klar majoritet i parlamentet.

Premiärminister Benjamin Netanyahu utropar sig som segrare i Israels val. Med 99 procent av rösterna räknade på onsdagen blir det en tydlig högermajoritet i parlamentet, knesset.

Det innebär att Netanyahu kan fortsätta att regera i spetsen för en koalition bestående av Likud och en rad religiösa och nationella småpartier på högerkanten.

Men han kommer att få betala ett högt politiskt pris för deras fortsatta stöd, så regeringsbildningen kan dra ut på tiden.

Netanyahu höll segertal

Netanyahu höll ett segertal inför jublande anhängare när prognoserna sent natten till onsdagen började peka på en klar majoritet för högerblocket. De första vallokalsundersökningarna på tisdagskvällen visade ett jämnare resultat.

– Det här är en enorm seger. Ni har vunnit en nästan otänkbar framgång mot partiska medier och under omöjliga förhållanden, sade Netanyahu.

– Högerblocket kommer att leda Israel de kommande fyra åren, sade han.

”Ser dystert ut”

Netanyahu, 69, sade att högerblocket ”vann en klar majoritet” och tackade väljarna för förtroendet. 

”Det ser dystert ut, men resultatet är inte slutgiltigt än. Det är möjligt att det kan bli förändringar”, skrev Benny Gantz, 59, till sina anhängare på onsdagsmorgonen.

Tidigare kände också han sig som vinnare. Åtminstone så länge prognoserna pekade ut hans Blåvitt som klart största parti på tisdagskvällen.

– Vi vann. Det israeliska folket har sagt sitt. Det är en historisk dag, sade han efter det att vallokalsundersökningarna publicerats – och tackade Netanyahu ”för de tjänster” denne gjort staten.

Men det är alldeles för tidigt att avtacka Netanyahu. Hans Likud och Gantz Blåvitt får 35 mandat vardera av de 120 i knesset. Samtidigt får högerblocket sammanlagt runt 65 mandat, alltså en klar majoritet.

Högern kan stärkas

Dessutom kan högerns majoritet stärkas när alla röster är färdigräknade om ett par dagar. Särskilt de värnpliktiga soldaterna brukar som andra ungdomar i Israel luta åt höger. Soldaterna röstar på sina baser, så det dröjer innan deras röster har kommit in.

Netanyahu kan därmed vara nöjd med valutgången.

Samtidigt är resultatet långt ifrån den seger han hoppades på. Valet var i praktiken en folkomröstning om Netanyahus person. Han har styrt landet i tio år, har tre tunga korruptionsåtal hängande över sig och anses av motståndarna vara maktfullkomlig och splittrande. Medan anhängarna hyllar honom som en stor statsman.

Kohandel väntar

Den relativt jämna valutgången är inte det godkända betyg han räknat med. Nu väntar knepig kohandel med flera nationella och religiösa småpartier på högerkanten för att han ska kunna få med dem i en ny koalition. 

Även om flera av dem före och efter valet har förklarat att de ska stöda honom. Deras fortsatta medverkan i regeringen kommer att kosta mycket i både statsutgifter och ministerposter.

Också Gantz har i teorin viss chans att köpa över några av Netanyahus ”naturliga” bundsförvanter. Så småpartierna har nu hamnat i gott förhandlingsläge som de kommer att utnyttja till det yttersta.

Netanyahu säger att han redan har börjat förhandla med de partier som sitter i hans nuvarande koalition. 

Koalition Netanyahu-Gantz?

Det kan också sluta med att Netanyahu bjuder in Gantz att delta i en stor koalition mellan Likud och Blåvitt, trots den hätska tonen under valrörelsen.

Samtidigt påminner en palestinsk toppolitiker om frågan om fredsförhandlingar och Israels ockupation av Västbanken, som helt hamnade i skuggan i den israeliska valrörelsen.

– Israel har röstat för att bevara det nuvarande läget. De har sagt nej till fred och ja till ockupationen, säger den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat.

Den juridiska kampen börjar

Nu när valstriden är avslutad väntar nästa stora kamp för Benjamin Netanyahu: hans kamp för sin personliga frihet. 

Den juridiska processen mot honom har legat på is under valrörelsen, men nu väntas riksåklagaren offentliggöra protokollen från tre förundersökningar rörande korruptionsbrott i vilka premiärministern är huvudpersonen. 

Netanyahu hotas av åtal för att ha tagit emot dyra presenter, genom åren värda miljonbelopp, från ”rika vänner”; för att ha underhandlat med ägaren till en stor tidning om att skada en konkurrerande tidning; för att ha gett ägaren till landets största telebolag fördelar värda miljarder i utbyte mot fördelaktig rapportering om Netanyahu på koncernens nyhetssajt. 

Protokollen väntas innehålla mycket komprometterande uppgifter för premiärministern.

Kan sluta med fängelsedom

Riksåklagaren har rekommenderat åtal avhängigt av ett slutförhör med Netanyahu. Så ett sannolikt scenario är att åtal väcks före årets slut. Netanyahu hävdar att han är oskyldig och han har inga planer på att avgå – men det är tänkbart att han tvingas avgå om partierna i hans koalition vägrar att regera tillsammans med en åtalad premiärminister.

I så fall kan Israel snart stå inför nyval igen. Detta skulle kunna vara en fördel för Benny Gantz i hans överläggningar med småpartierna. Han kan erbjuda dem en regering som sitter mandatperioden ut, fyra år, medan framtiden för en Netanyahuledd regering är mera oviss. 

Framtiden för Netanyahu personligen är lika oviss. Det kan sluta med en fängelsedom, precis som för hans företrädare i ämbetet, Ehud Olmert, som dömdes för mutbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.