"Skandalöst, omoraliskt och korkat," säger Benjamin Netanyahu. Foto: Dan Balilty"Skandalöst, omoraliskt och korkat," säger Benjamin Netanyahu. Foto: Dan Balilty
"Skandalöst, omoraliskt och korkat," säger Benjamin Netanyahu. Foto: Dan Balilty
Wallströms uttalande fick Israel att porta henne från officiella besök i landet. Foto: Sven LindwallWallströms uttalande fick Israel att porta henne från officiella besök i landet. Foto: Sven Lindwall
Wallströms uttalande fick Israel att porta henne från officiella besök i landet.  Foto: Sven Lindwall

Netanyahu: "Korkat" av Margot Wallström

Publicerad

Premiärminister Benjamin Netanyahu går hårt åt Margot Wallströms utspel om Israel.

– Skandalöst, omoraliskt och korkat, säger Netanyahu.

Netanyahu rasar över att Wallström (S) efterlyst en grundlig och trovärdig undersökning av om Israel använt utomrättsligt dödande i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

– Det den svenska utrikesministern sade är skandalöst. Jag tycker det är omoraliskt, orättvist och bara fel, säger premiärministern enligt AFP.

– Häromdagen sköts en knivviftande terrorist till döds i Paris. Är det utomrättsligt dödande? Menar den svenska utrikesministern att det som hände i Paris ska utredas? säger Benjamin Netanyahu.

Löfven försvarar Wallström

Statsminister Stefan Löfven säger att det är olyckligt att Israel portat Sveriges utrikesminister, men försvarar Margot Wallström och menar att hon inte har sagt något olämpligt.

– Jag tycker att det är viktigt att understryka att utrikesministern inte har anklagat Israel för något utan det hon har pratat om är samma typ av undersökningar som Federica Mogherini (EU:s utrikeschef) nämnde i oktober, säger Löfven till TT.

Han säger att Sverige och Sveriges regering naturligtvis är Israelvänner, vänner av Israel och Palestina och med en vilja att det ska bli fred och försoning.

– Men vi har de diplomatiska kontakter vi ska ha och jag hoppas att vi så snabbt som möjligt ska komma till en bra relation.

"Klok och erfaren"

Även den tidigare norske utrikesministern och partikollegan Jonas Gahr Störe, som deltar på samma nordiska S-möte som Löfven i Lidingö, försvarar Wallström.

– Jag känner inte till de konkreta uttalandena, men jag är undrande inför att en svensk utrikesminister, en europeisk politiker, ska utestängas från att resa in i en demokrati på grund av sina synpunkter, säger Gahr Störe till TT.

Gahr Störe säger att han känner Wallström som en klok och erfaren politiker.

– Jag tror att det säger mer om stater som vill stänga henne ute än om henne själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag