Benjamin Netanyahu riskerar åtal för mutbrott, fängelsestraff och, kanske värst av allt i hans ögon, att behöva avgå från posten som Israels premiärminister. Foto: DEBBIE HILL / AP TT NYHETSBYRÅNBenjamin Netanyahu riskerar åtal för mutbrott, fängelsestraff och, kanske värst av allt i hans ögon, att behöva avgå från posten som Israels premiärminister. Foto: DEBBIE HILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Netanyahu riskerar åtal för mutbrott, fängelsestraff och, kanske värst av allt i hans ögon, att behöva avgå från posten som Israels premiärminister. Foto: DEBBIE HILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Netanyahu är inne på sin fjärde period som premiärminister. Foto: ODED BALILTY / APNetanyahu är inne på sin fjärde period som premiärminister. Foto: ODED BALILTY / AP
Netanyahu är inne på sin fjärde period som premiärminister. Foto: ODED BALILTY / AP

Netanyahu kämpar för sitt politiska liv

Publicerad

TEL AVIV. Smycken, champagne och cigarrer för miljonbelopp – lyxlivet kan bli Benjamin Netanyahus fall.

Han är hårt trängd, men långt ifrån utslagen.

Inför hotet om mutåtal går den israeliske premiärministern till våldsam motattack.

Benjamin Netanyahu reagerar med kalkylerad hysteri. Han riskerar åtal för mutbrott, fängelsestraff och, kanske värst av allt i hans ögon, att behöva avgå från posten som Israels premiärminister.

I det läget, när han står inför sitt politiska livs svåraste utmaning, slår han tillbaka mot polisen, medierna och oppositionen med full kraft.

Netanyahu tillbakavisar alla anklagelser och misstänkliggör polisens motiv. Han säger att hans motståndare inte klarar att besegra honom i allmänna val och därför försöker störta honom på andra sätt.

Hans ton blir allt gällare, hans beskyllningar allt skarpare. Det är uträknat, han vet att den hårda kärnan av anhängarna till hans högerparti Likud gillar när han ger sig på ”etablissemanget”.

Benjamin Netanyahu tillbakavisar alla anklagelser och misstänkliggör polisens motiv.Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Var Trump före Trump

Netanyahu har i åratal kört med den taktiken och vunnit val efter val. Av någon anledning anser väljarna inte att han själv tillhör etablissemanget, trots att han suttit i regeringar sedan mer än 25 år.

Han var Trump före Trump i sina attacker på medierna och de etablerade politikerna.

Även om Netanyahu naturligtvis också är en erfaren, slipad och ofta omdömesgill politiker – till skillnad från den amerikanske presidenten som dessutom är hans gode politiske vän.

 

LÄS MER: Israelisk polis: Netanyahu bör åtalas för korruption 

 

Hans chans nu är att mobilisera opinionen till att tvivla på polisens slutsatser. Och därmed sätta tryck på regeringens juridiske rådgivare, den höge ämbetsman som till slut beslutar om det ska väckas åtal eller inte. Därför smutskastar Netanyahu polisen, därför säger en annan framträdande Likudpolitiker att det handlar om ett ”kuppförsök” mot landets valde ledare.

Det är en massiv kampanj som kritiker anser hotar landets demokratiska institutioner.

Champagne från miljardärer

Enligt polisutredarna har paret Netanyahu tagit emot smycken, cigarrer och champagne till ett värde av motsvarande 2,5 miljoner kronor. Lyxvarorna ska ha levererats regelbundet av den israeliske Hollywoodmiljardären Arnon Milchan och den australiske kasinomogulen James Packer. I gengäld ska Netanyahu ha hjälpt eller försökt hjälpa dem med gynnsam lagstiftning och förmånliga investeringar.

När leveranserna dröjde och det var tomt i champagneförrådet ringde Sara Netanyahu till miljardärerna och krävde omedelbar påfyllnad, enligt läckor från polisutredningenFoto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

När leveranserna dröjde och det var tomt i champagneförrådet ringde Sara Netanyahu till miljardärerna och krävde omedelbar påfyllnad, enligt läckor från polisutredningen.

Enligt den andra rekommenderade åtalspunkten konspirerade Netanyahu med Arnon Mozes, ägare till Israels största medieimperium. Mozes lovade att i sin tidning och på sin nyhetssajt ge Netanyahu mera positiv publicitet. Som gentjänst lovade premiärministern att försvaga den största konkurrenttidningen.

Avtalet blev aldrig verklighet, men utredarna anser att det ändå rör sig om ett klart mutbrott.

Kan bli lång nedräkning

Israeliska tidningar är fulla med rubriker som ”Början till slutet” och ”Nedräkningen har börjat” sedan polisen presenterade sina sensationellt hårda omdömen om Netanyahu. Men det kan bli en lång nedräkning. Det kan ta många månader, kanske ett år, innan ett eventuellt åtalsbeslut kommer.

Rent juridiskt kan han sitta kvar som premiärminister även om han åtalas. Till och med efter en fällande dom medan han överklagar till högre instans.

Netanyahu är inne på sin fjärde period som premiärminister.Foto: ODED BALILTY / AP

Under tiden spelar Netanyahu för att vinna tid och öka opinionstrycket på regeringens juridiske rådgivare – för att denne inte ska våga fatta det dramatiska beslutet om åtal. Taktiken kan lyckas, många i det egna partiet betraktar ledarens ord som kungsord.

Och Netanyahu är en överlevare. Han är inne på sin fjärde period som premiärminister, han har flera gånger vänt ett hotande nederlag.

Flera utredningar på gång

Frågan är hur länge de övriga partierna i hans koalitionsregering vill följa med på den vingliga färden. Än så länge är hans högerkoalition stabil. Inget parti vill hoppa av innan åtal väckts och bli beskyllde för att spräcka regeringen. 

Men utbildningsminister Naftali Bennet, ledare för ett nationalreligiöst parti, anklagar premiärministern för att ”inte föregå med gott exempel” när han tar emot lyxgåvor för miljoner. Det kan vara första sprickan i regeringens hittills enade front.

Även om Benjamin Netanyahu klarar den här striden väntar flera och kanske större bekymmer. Polisen har två andra utredningar på gång som kan handla om ännu värre korruption med möjlig koppling till premiärministern. Den ena handlar om den israeliska flottans inköp av ubåtar för mångmiljardbelopp från Tyskland, den andra rör Netanyahus kontakter med Israels största telekombolag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag