Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Netanyahu kämpar för sitt politiska liv

Benjamin Netanyahu riskerar åtal för mutbrott, fängelsestraff och, kanske värst av allt i hans ögon, att behöva avgå från posten som Israels premiärminister. Foto: DEBBIE HILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Netanyahu är inne på sin fjärde period som premiärminister. Foto: ODED BALILTY / AP

TEL AVIV. Smycken, champagne och cigarrer för miljonbelopp – lyxlivet kan bli Benjamin Netanyahus fall.

Han är hårt trängd, men långt ifrån utslagen.

Inför hotet om mutåtal går den israeliske premiärministern till våldsam motattack.

Benjamin Netanyahu reagerar med kalkylerad hysteri. Han riskerar åtal för mutbrott, fängelsestraff och, kanske värst av allt i hans ögon, att behöva avgå från posten som Israels premiärminister.

I det läget, när han står inför sitt politiska livs svåraste utmaning, slår han tillbaka mot polisen, medierna och oppositionen med full kraft.

Netanyahu tillbakavisar alla anklagelser och misstänkliggör polisens motiv. Han säger att hans motståndare inte klarar att besegra honom i allmänna val och därför försöker störta honom på andra sätt.

Hans ton blir allt gällare, hans beskyllningar allt skarpare. Det är uträknat, han vet att den hårda kärnan av anhängarna till hans högerparti Likud gillar när han ger sig på ”etablissemanget”.

Benjamin Netanyahu tillbakavisar alla anklagelser och misstänkliggör polisens motiv. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Var Trump före Trump

Netanyahu har i åratal kört med den taktiken och vunnit val efter val. Av någon anledning anser väljarna inte att han själv tillhör etablissemanget, trots att han suttit i regeringar sedan mer än 25 år.

Han var Trump före Trump i sina attacker på medierna och de etablerade politikerna.

Även om Netanyahu naturligtvis också är en erfaren, slipad och ofta omdömesgill politiker – till skillnad från den amerikanske presidenten som dessutom är hans gode politiske vän.

 

LÄS MER: Israelisk polis: Netanyahu bör åtalas för korruption 

 

Hans chans nu är att mobilisera opinionen till att tvivla på polisens slutsatser. Och därmed sätta tryck på regeringens juridiske rådgivare, den höge ämbetsman som till slut beslutar om det ska väckas åtal eller inte. Därför smutskastar Netanyahu polisen, därför säger en annan framträdande Likudpolitiker att det handlar om ett ”kuppförsök” mot landets valde ledare.

Det är en massiv kampanj som kritiker anser hotar landets demokratiska institutioner.

Champagne från miljardärer

Enligt polisutredarna har paret Netanyahu tagit emot smycken, cigarrer och champagne till ett värde av motsvarande 2,5 miljoner kronor. Lyxvarorna ska ha levererats regelbundet av den israeliske Hollywoodmiljardären Arnon Milchan och den australiske kasinomogulen James Packer. I gengäld ska Netanyahu ha hjälpt eller försökt hjälpa dem med gynnsam lagstiftning och förmånliga investeringar.

När leveranserna dröjde och det var tomt i champagneförrådet ringde Sara Netanyahu till miljardärerna och krävde omedelbar påfyllnad, enligt läckor från polisutredningen Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

När leveranserna dröjde och det var tomt i champagneförrådet ringde Sara Netanyahu till miljardärerna och krävde omedelbar påfyllnad, enligt läckor från polisutredningen.

Enligt den andra rekommenderade åtalspunkten konspirerade Netanyahu med Arnon Mozes, ägare till Israels största medieimperium. Mozes lovade att i sin tidning och på sin nyhetssajt ge Netanyahu mera positiv publicitet. Som gentjänst lovade premiärministern att försvaga den största konkurrenttidningen.

Avtalet blev aldrig verklighet, men utredarna anser att det ändå rör sig om ett klart mutbrott.

Kan bli lång nedräkning

Israeliska tidningar är fulla med rubriker som ”Början till slutet” och ”Nedräkningen har börjat” sedan polisen presenterade sina sensationellt hårda omdömen om Netanyahu. Men det kan bli en lång nedräkning. Det kan ta många månader, kanske ett år, innan ett eventuellt åtalsbeslut kommer.

Rent juridiskt kan han sitta kvar som premiärminister även om han åtalas. Till och med efter en fällande dom medan han överklagar till högre instans.

Netanyahu är inne på sin fjärde period som premiärminister. Foto: ODED BALILTY / AP

Under tiden spelar Netanyahu för att vinna tid och öka opinionstrycket på regeringens juridiske rådgivare – för att denne inte ska våga fatta det dramatiska beslutet om åtal. Taktiken kan lyckas, många i det egna partiet betraktar ledarens ord som kungsord.

Och Netanyahu är en överlevare. Han är inne på sin fjärde period som premiärminister, han har flera gånger vänt ett hotande nederlag.

Flera utredningar på gång

Frågan är hur länge de övriga partierna i hans koalitionsregering vill följa med på den vingliga färden. Än så länge är hans högerkoalition stabil. Inget parti vill hoppa av innan åtal väckts och bli beskyllde för att spräcka regeringen. 

Men utbildningsminister Naftali Bennet, ledare för ett nationalreligiöst parti, anklagar premiärministern för att ”inte föregå med gott exempel” när han tar emot lyxgåvor för miljoner. Det kan vara första sprickan i regeringens hittills enade front.

Även om Benjamin Netanyahu klarar den här striden väntar flera och kanske större bekymmer. Polisen har två andra utredningar på gång som kan handla om ännu värre korruption med möjlig koppling till premiärministern. Den ena handlar om den israeliska flottans inköp av ubåtar för mångmiljardbelopp från Tyskland, den andra rör Netanyahus kontakter med Israels största telekombolag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!