Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Netanyahu: Iran har ljugit om kärnvapenprogram

Benjamin Netanyahu anklager Iran för att ha dolt ett hemligt kärnvapenprogram från omvärlden.Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM HOLLANDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel kan bevisa att det funnits ett hemligt kärnvapenprogram som Iran har dolt i åratal, rapporterar internationella medier.

– I kväll är jag här för att berätta en sak: Iran ljög, säger Netanyahu, enligt CNN. 

Vid en presskonferens i Tel Aviv på måndagen visade Benjamin Netanyahu upp flera kartor, illustrationer och andra dokument som bevis för att Iran har ett dolt kärnvapenprogram. Han kallade materialet Irans ”hemliga kärnvapenfiler”, rapporterar CNN. 

– Vi har vetat i åratal att Iran haft ett hemligt kärnvapenprogram, säger Netanyahu.

Enligt Netanyahu har Iran ljugit när man sagt att man aldrig haft ett kärnvapenprogram, och han hävdar att Israel har 100 000 ”hemliga dokument” som bevisar att Iran har ljugit.

”Flyttats till en hemlig plats”

– Efter att ha skrivit under kärnavtalet 2015 intensifierade Iran sina ansträngningar att dölja sina hemliga dokument, säger Netanyahu enligt Sky News. 

2017 ska Iran ha flyttat dokument till en hemlig plats i Teheran, enligt Netanyahu.

USA:s president Donald Trump kommenterade Netanyahus uppgifter vid ett tal i Washington och upprepade att kärnavtalet är ”ett horribelt avtal för USA”. 

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif kallar Netanyahus anklagelser för lögner, skriver Bloomberg. Några analytiker menar också att Netanyahu återgav gammal information.

Bland annat skrev Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter:

”Inget egentligen nytt Netanyahus Irantal. Bekräftar att Iran stängde ner sitt kärnvapenprogram 2003. Fortsatte med teknisk utveckling. I princip är allt detta välkänt. Inga bevis för att Iran bluffar om 2015 års kärnavtal.”

https://twitter.com/carlbildt/status/991006010578997253