Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israels premiärminister hotar inta Jordandalen

Dagens toppnyheter – utrikes
Benjamin Netanyahu avgav ett vallöfte inför nästa veckas val. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotar med att annektera Jordandalen på Västbanken om han blir omvald i valet nästa vecka, skriver AFP. 

Netanyahu säger att han vill införa israelisk suveränitet i Jordandalen och över Döda havets norra del. 

Den 17 september är det val i Israel. Om den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu vinner vill han införa israelisk suveränitet i Jordandalen, på den ockuperade Västbanken, och över Döda havets norra del. 

– I dag tillkännager jag min avsikt att, efter att den nya regeringen kommit på plats, införa israelisk suveränitet i Jordandalen och över Döda havets norra del, sade han i ett tv-sänt anförande på tisdagen, skriver AFP.  

Jordandalen utgör omkring en tredjedel av ytan på Västbanken. 

Enligt nyhetsbyrån AFP skulle en annektering effektivt sätta stopp för fortsatt hopp om en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och Palestina, något som stått i fokus för internationell diplomati i årtionden. 

Ann Linde: ”Olyckligt” 

I SVT:s Aktuellt fördömer Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) Benjamin Netanyahus uttalande. 

– Jag tycker att det är olyckligt. Både som EU och det internationella samfundet säger så är det emot folkrätten. Det är en förutsättning för att man så småningom ska få en tvåstatslösning, säger hon i programmet. 

Hon säger också att hon är mån om att skapa en bra relation till Israel. 

– Det är väldigt viktigt att vi har en bra dialog med Israel och Palestina. Jag är fullt beredd att sätta i gång med det, säger hon i Aktuellt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.