Netanyahu fördömer Wallströms uttalande

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer nu Wallströms uttalanden.
Foto: Jim Hollander/Pool / Epa / Tt
Margot Wallström talade om "utomrättsliga avrättningar" under en debatt i fredags.
Foto: Pelle T Nilsson

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer utrikesminister Margot Wallströms uttalanden under en debatt om spänningarna mellan israeler och palestinier. Men uttalandena om "utomrättsliga avrättningar" gäller båda sidor, enligt ministern.

Under debatten i riksdagen i fredags tog Margot Wallström avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om "utomrättsliga avrättningar".

– Jag fördömer uttalandena, de skandalösa uttalandena, sade Netanyahu inför sin regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv.

Ska diskutera Israels svar till Margot Wallström

Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely säger i en radiointervju att hon och Netanyahu, som även fungerar som utrikesminister, under ett möte i dag ska diskutera hur Israel ska svara på kritiken från Wallström, uppger Reuters.

Hotovely förutser ett skarpt svar och antyder att Sveriges regering kan exkluderas ur försöken att väcka nytt liv i fredssamtalen mellan Israel och den palestinska regeringen.

– Sverige har passerat alla röda linjer i relationen med Israel. Det här är ärekränkning av Israel och uttalandena distanserar Sverige från ledet av upplysta nationer som kan delta i dialogen om rättigheter i regionen, sade Hotovely, enligt Reuters.

"Det hon säger gäller båda sidor"

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö skriver i ett mejl till TT att utrikesministern inte har sagt att Israel sysslar med "utomrättsliga avrättningar".

"Utrikesministern för ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen, dvs. att svaret på våldsamma attacker måste vara rimlig och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv. Det hon säger om detta gäller båda sidor" heter det i uttalandet.

Flera bråk med Israel

När regeringen i oktober förra året erkände den palestinska staten kallade Israel hem sin ambassadör i Stockholm, som en mycket skarp protest mot det svenska beslutet.

I mitten av november blossade ett nytt bråk upp efter en intervju med Margot Wallström i SVT Rapport med anledning av terrordåden i Paris. Hon nämnde då konflikten mellan Israel och palestinierna på ett sätt som förargade Israels utrikesdepartement. Man kallade upp Sveriges ambassadör i Israel och skrev i ett starkt kritiskt uttalande bland annat att Wallström "uppvisar ren fientlighet".

Svenska UD menade att det Wallström sagt hade tagits ur sitt sammanhang. I en intervju i Expressen sade utrikesministern "Israel upprörs över allt vi gör", på frågan om hur relationen mellan Sverige och Israel påverkas.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.