"Nessie är en elefant"

Publicerad
Uppdaterad
- Nessie är en elefant, säger Neil Clark, paleontolog på Glasgow Universitys Hunterian Museum.
Clark har ägnat två år till forskning om Loch Ness-odjuret.
Elefant? 1933 sågs Loch Ness-odjuret Nessie för första gången i modern tid. Cirkusdirektören Bertram Mills erbjöd 20 miljoner pund till den som kunde fånga Nessie. Erbjudandet gav stor uppmärksamhet till hans cirkus Olympia, skriver Dagbladets nätupplaga. Nu menar Neil Clark att bilderna på Nessie från den tiden helt enkelt är cirkuselefanter som badade i Loch Ness. Cirkussällskap som besökte Inverness stannade vid Loch Ness och lät dem simma i sjön. Det var bara elefanternas bak, huvud och snabel som stack upp ur vattnet. Från land såg det ut som ett djur med lång hals och två pucklar.

Timmerstockar

Clark tycker inte att det är något konstigt med cirkusdirektören Mills generösa erbjudande: - Han hade ju redan Loch Ness-odjuret själv. De flesta observationerna av Nessie har skett efter 1933 då huvudvägen på Loch Ness västra sida blev klar. - Det mesta kan nog förklaras med flytande timmerstockar och vågor på sjön. Samtidigt finns det många ouppklarade historier från människor som sett ett djur med lång hals och pucklar. Min forskning tyder på att det kan ha varit cirkuselefanter, säger Clark enligt Dagbladet.no. Neil Clarks forskningsresultat är publicerat i den här månadens nummer av Open University Geological Society Journal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag