Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nepal: Hoppet ute att hitta fler överlevande

Människor går mellan förstörda byggnader på en gata i Nepals huvudstad Katmandu på lördagen den 2 maj. Jordbävningen med magnituden 7,8 den 25 april har hittills dödat mer än 6 000 människor.Foto: Sedat Suna/Epa/TT
Människor ber utanför ett tempel i Katmandu.Foto: Sedat Suna/Epa/TT

Nepals regering säger nu att hoppet att hitta fler överlevande är ute.

Samtidigt fortsätter dödssiffran att stiga.

Hittills har jordbävningskatastrofen krävt minst 6 621 människoliv.

Samtidigt saknas runt tusen européer och UD har fortfarande inte fått kontakt med alla svenskar i området.

– Det är någon enstaka svensk som vi inte fått kontakt med, men vi går inte in på exakt antal, säger Veronica Nordlund vid UD:s pressjour.

Räddningsteam från över tjugo länder har sedan flera dagar använt värmesökande kameror och sökhundar i rasmassorna – men ingen har hittats levande sedan i torsdags kväll.

Därför börjar nu sökarbetet efter överlevande i jordbävningskatastrofen att trappas ner. Nepals regering har konstaterat att hoppet att hitta fler överlevande är ute.

15-årige Pemba Tamang tros vara en av de sista som hittats vid liv. Han hade varit levande begravd i fem dagar när han mirakulöst räddades efter skalvet som är det värsta som drabbat Nepal på över 80 år.

– Det har gått en vecka sedan katastrofen. Vi gör vårt bästa i räddningsarbetet men jag tror inte det finns några chanser att hitta fler överlevande, säger regeringens talesman Laxmi Dhakal enligt nyhetsbyrån AFP.

Katastrofen har krävt minst 6 621 människoliv. Men fortfarande är ödet för tusentals människor i avlägsna byar okänt.

Hittade 2000 döda – på ett dygn

– Utan tvekan finns det behov av hjälp, det hör vi inte minst från de som har helikoptrar på plats. Holländarna hade lyckats ta sig till en by där de hade hittat 2 000 döda inom loppet av 24 timmar. Men dit kommer inte vi, för tillgängligheten gör det inte möjligt, säger Emma Trobeck, informationsansvarig för den insats som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedriver i Nepal, till TT.

Samtidigt som dödssiffran befaras att stiga saknas runt tusen européer i Nepal efter jordbävningen.

De flesta var ute och vandrade på berget Langtang nära jordbävningens epicentrum. Tolv EU-medborgare har bekräftats döda

I torsdags hade UD uppgifter om att mellan 170-200 svenskar befann sig i området och att runt 60 av dem lämnat landet.

– En del väljer att vara kvar för att vara delta i hjälparbetet, säger Veronica Nordlund på UD:s pressjour.

UD har inte fått kontakt med alla

UD har inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats allvarligt. Men fortfarande har UD inte fått kontakt med alla.

– Det är någon enstaka svensk som vi känner till som vi och anhöriga inte fått kontakt med. Vi går inte in på exakt antal för det har ändrats, säger Veronica Nordlund.

UD har förstärkt sin närvaro med personal i New Dehli, Bangkok och Stockholm för att vara finnas som råd och stöd till oroliga svenskar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.