Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nemat, 42 är homosexuell – har flytt Afghanistan

Nemat Sadat.
Foto: Instagram
En protest i London den 12 september för stöd för afghanska kvinnor.
Foto: THOMAS KRYCH/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / THOMAS KRYCH/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En liknande protest i Rotterdam, Nederländerna, den 11 september.
Foto: ANA FERNANDEZ/SOPA IMAGES/SHUTTERST / ANA FERNANDEZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: Instagram

Situationen för HBTQ-personer i Afghanistan har alltid varit svår. 

Med talibanernas intåg blir den ännu svårare.

Den homosexuelle författaren Nemat Sadat har själv flytt landet.

– Jag mottog tusentals dödshot från arga afghaner som var förbluffade över att jag insisterade på att jag var både stolt homosexuell och muslim, säger han. 

I mitten av augusti ska en 24-årig homosexuell man ha mördats i Afghanistans huvudstad Kabul.

Mannen befann sig enligt uppgifter på en restaurang med sin pojkvän men när talibanerna invaderade staden bestämde de sig för att sära på sig.

Senare samma dag fick mannens pojkvän, en 26-årig man, reda på att han mördats.

Mannen hade blivit upptäckt och uppges blivit bortförd av ett okänt antal talibaner, enligt Inews.

Paret hade träffats på universitet och varit ihop i åtta månader. Deras plan var att fly Afghanistan och gifta sig. En plan som de aldrig hann sätta i verket.

Senare framkom det att talibanerna kartlagt och haft koll på båda männen sedan tidigare.

Under en protest i New York den 28 augusti i år.
Foto: Shutterstock

En som har flytt Afghanistan inte bara en gång, utan två, är den afghanske författaren Nemat Sadat, 42.

Han är själv homosexuell och föddes i Kabul 1979, samma år som Sovjet invaderade Afghanistan. 1980 flydde familjen och levde i exil innan man 1984 slog sig ner i södra Kalifornien i USA där Nemat Sadat kom att växa upp.

2012 återvände han till Kabul för att undervisa i statsvetenskap på AUAF, American University of Afghanistan.

Men kontrasterna var stora, och livet i Kabul var påfrestande för Nemat Sadat som vid tidpunkten ännu inte hade kommit ut. Av frustrationen började han att skriva om kontroversiella ämnen i sociala medier.

Kontroversiella i regeringens ögon, det vill säga.

Nemat Sadat pratade öppet om HBTQ-rättigheter på skolan och i klassrummen. När ryktena om hans åsikter nådde högsta politiska nivå utsattes universitet för påtryckningar för att få honom sparkad. Nemat Sadat ansågs vara en säkerhetsrisk. Tidningarna skrev negativa artiklar om den afghansk-amerikanske författaren. Högt uppsatta i den politiska sfären menade att skolan hade ”blivit en bastion av bögar och lesbianer” och att Nemat Sadat borde ”jagas och dödas”.

Han fick till slut sparken från universitet och flydde till New York vintern 2013.

– En månad senare, i mitt nya sovrum i New York, tog jag ett stort steg från min tro genom att berätta om min sexualitet i ett försök i att lösa min identitetskonflikt och bli accepterad av min familj och nation, berättar Nemat Sadat för Expressen.

https://www.instagram.com/p/CP_wZIxlUmr/

Nemat Sadat blev övergiven av sin pappa efter att ha kommit ut.

Pappan och tre yngre bröder till honom hade tidigare arbetat för Afghanistans folkdemokratiska parti, det styrande partiet i Afghanistan från 1978 fram till kalla krigets slut, med syfte att slåss för jämlikhet i landet.

– Det var så ironiskt att de, efter att jag berättat att jag är homosexuell och fördömde våld mot förföljda minoriteter i Afghanistan, isolerade sig från mig och försökte sabotera mina försök att sprida mänskliga rättigheter.

Nemat Sadat fortsätter:

– Jag mottog tusentals dödshot från arga afghaner som var förbluffade över att jag insisterade på att jag var både stolt homosexuell och muslim, säger han.

Ja, redan innan talibanernas övertagande var situationen för HBTQ-personer i Afghanistan svår.

HBTQ-personer har inte haft några juridiska rättigheter under presidenterna Hamid Karzair och Ashraf Ghani, och majoriteten tvingades leva sina liv i hemlighet, med slutna kärleksrelationer, och varken familj eller vänner fick veta någonting.

Risken var för stor.

– Man var tvungen att gömma sin könsidentitet och sexuella läggning av rädsla för hedersbrott inom familjen, att bli slagen eller trakasserad av samhället, säger Nemat Sadat.

Nu kommer risken att bli ännu större.

https://www.instagram.com/p/CQzxCqxl2kk/

Hur har HBTQ-personer rört sig i samhället, organiserat sig och samtidigt känt sig trygga under tiden?

– Trots alla utmaningar har en undergroundrörelse blomstrat de senaste 20 åren, där personer i HBTQ-communityn möttes i mindre grupper på barer, ute på karaokeställen eller i hemmets trygga vrå. HBTQ-personer sökte sig till karriärer inom media, där de arbetade som nyhetsankare, redaktörer, journalister, producenter, det var de som skapade allt kulturellt, och det var de som skapade såpoperor, talkshows och berörde tabubelagda ämnen, eller tävlingar där kvinnor fick sjunga på scen utan att täcka sig. Det är därför talibanerna fruktar HBTQ för de vet att det är det största hotet mot att hålla Afghanistan fångade i 600-talet, säger Nemat Sadat.

Hur kommer talibanernas övertagande att påverka HBTQ-communityn i Afghanistan? Vad händer nu?

– Talibanerna kommer inte att benåda någon HBTQ-person när de implementerar sharialagar fullt ut, och det det skrämmer livet ur HBTQ-communityn. 

Hårda kritiken mot Sveriges hantering av HBTQ-flyktingar

Under intervjun uttrycker Nemat Sadat stark kritik mot Sverige och landets hantering av HBTQ-flyktingar från Afghanistan under de 20 senaste åren. 


Ett problem, enligt Nemat Sadat, är att man tror att Afghanistan är en fredad zon jämfört med länder som Iran och Saudiarabien.


Det är det inte, menar Nemat Sadat.


– Jag har pratat med HBTQ-personer från Afghanistan som nådde Sverige och fick avslag på sina uppehållsansökningar. De fick berättat för sig av svenska myndigheter att de inte anlänt från länder som Iran eller Saudiarabien som dödar homosexuella. De kom från Afghanistan som fritogs av USA och Nato och nu är en demokrati. Vilken demokrati, för homosexualitet har varit olagligt de senaste två åren.


Nemat Sadat menar vidare att det värsta omvärlden kunde göra vara att lämna Afghanistan åt sitt öde – och därmed lägga HBTQ-personers liv i händerna på talibanerna.


– Regeringen vet vad som händer med HBTQ-personer. Det bryr sig bara inte och vill inte göra något åt det. För mig är det höjden av hyckleri att kritisera Afghanistan när Sverige och andra västländer återkommande avfärdar HBTQ-personer från Afghanistan om och om igen. Det ultimata sveket var när USA och världen övergav HBTQ-personer till talibanerna.

Tror på en framtid med frihet för HBTQ-personer

2019 gav Nemat Sadat ut sin debutbok, romanen ”The carpet weaver”, som berör homosexualitet och religiös intolerans i Afghanistan. Boken utspelar sig år 1977 och Kanishka Nurzada, son till en inflytelserik mattförsäljare, blir förälskad i sin killkompis. De unga männen tvingas hålla sin kärlek hemlig från omgivningen. 

https://www.instagram.com/p/B3xGr4FHhce/?utm_medium=copy_link

Trots det ytterligare mörker som har lagt sig över Afghanistan sedan talibanernas övertagande är Nemat Sadat övertygad om att det inte är slutet.

Han är hoppfull.

Och tror att talibanerna kommer att falla ännu en gång – precis som de har gjort tidigare.

– Jag tror inte att talibanerna kommer att räcka till så länge och till slut kommer de att bli ersatta. Och det som kommer efter talibanerna kommer att erkänna HBTQ-personers fulla rättigheter och kanske även samkönade äktenskap, säger Nemat Sadat, och fortsätter:

– Det positiva i den här katastrofen är att det har kastat ljus på HBTQ-personers problem i Afghanistan som aldrig tidigare. Så, hur illa det än är nu, och kommer att bli, så finns chansen att det snabbt vänder i motsatt riktning så fort talibanregminen upplöses.

Nemat Sadat berättar att vissa har kallat honom för ”Afghanistans Oscar Wilde”. Den irländske författaren åtalades och dömdes till två års straffarbete 1885 för ”onaturlig otukt” med en annan man, varpå hans böcker bojkottades, pjäser lades ner och tidningarna spred rykten om honom. Oscar Wilde flydde sedan till Frankrike och Italien för att bosätta sig där.

Nu håller Nemat Sadat, från sin lägenhet i New York, andan för sina kamrater i Afghanistan.

– Jag hoppas bara att jag är vid liv den dagen det första lesbiska paret får gifta sig lagligt i Ryssland och på afghansk mark, säger han.


Ungerns hbtq-lag får kritik – premiärministern backar

Ungerns hbtq-lag får kritik – premiärministern backar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.