Nelson Mandela är död

Sydafrikas förre president Nelson Mandela är död. Frihetskämpen blev 95 år gammal.

I natt samlades tusentals människor utanför Mandelas hem för att hedra hans minne.

– Vår älskade Nelson Mandela, grundaren av vår demokratiska nation har gått bort. Han gick bort fridfullt, sa landets president Jacob Zuma i ett tal under torsdagskvällen.

I dag, fredag, vaknar Sydafrikas folk upp i ett land med sorg.

Det var sent på torsdagskvällen som landets president Jacob Zuma lämnade beskedet - Nelson Mandela är död.

– I honom såg vi så mycket av oss själva. Nelson Mandela förde oss samman. Och det är tillsammans som vi kommer att ta farväl av honom, säger Jacob Zuma i sitt direktsända tal till folket.

Flaggorna ska nu hissas på halv stång, fram tills det att Nelson Mandelas begravning äger rum.

I sitt tal uppmanade Jacob Zuma folk att ta till sig det som "Madiba" personifierade - värdighet och respekt.

– Låt oss visa respekt för hans önskningar och hans familjs önskningar när vi samlas, var vi än är. I landet eller någonstans i resten av världen. Låt oss påminnas om de värderingar som Madiba kämpade för, säger Jacob Zuma.

– Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika.

Nelson Mandelas familj vid hans sida

CNN visade under torsdagsnatten bilder från "Madibas" - som Nelson Mandela kärleksfullt kallas av sina landsmän - hem i Johannesburgförorten Houghton där människor samlats med sydafrikanska flaggor.

De senaste dagarna har Nelson Mandelas familj samlats i hemmet i där han vårdats sedan september.

Innan beskedet om Nelson Mandelas död kom under torsdagen intervjuades hans dotter Zindzi Mandela vid en visning av filmen "Mandela: Long Walk to Freedom". Filmen är baserad på biografin med samma namn om Mandelas liv och kamp.

– Vi har bara visat klipp för honom, och vi hoppas kunna visa filmen för honom snart, sade Zindzi, enligt Showbiz.

Av Showbiz reporter fick Zindzi frågan om pappans hälsotillstånd.

– Han mår bra, tack. Han är bara gammal. Tack för det, svarade hon i intervjun.

Hon berättade samtidigt att det emellanåt var smärtsamt att se filmen - men ändå ett firande.

– Trots allt lidande och alla svårigheter, har vi blivit människor som definierar oss efter vad vi har segrat över snarare än hur mycket vi har lidit, säger Zindzi Mandela, enligt Showbiz.

Familjen har under hela sjukdomstiden funnits vid hans sida, och i veckan berättade familjen i en intervju med sydafrikanska SABC om Mandelas sista kamp.

Från sin dödsbädd fortsatte Mandela att lära familjen mycket - som tålamod, kärlek och tolerans.

– Ibland måste jag nypa mig själv för att förstå att jag kommer från en man som är en sådan kämpe, sade Makaziwe i intervjun.

Obama: "Mandela lever för alltid"

Under sena torsdagskvällen strömmade kondoleanserna och reaktionerna in från omvärlden.

– Jag är en av de oräkneliga miljoner som fick inspiration från Nelson Mandelas liv, och liksom många andra runtom i världen kan jag inte föreställa mitt eget liv utan det goda exempel som han föregick, sa USA:s president Barack Obama i ett tal strax efter dödsbeskedet.

– Mandela uppnådde mer än vad någon kan förvänta sig av en man, han lever för alltid.

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger i en kommentar:

– Ett fantastiskt ljus har slocknat.

"Förändrade världen"

Statsminister Fredrik Reinfeldt hyllar Mandela i ett uttalande till Expressen.se:

"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd. Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal."

Frihetskämpen och Nobelpristagaren Nelson Mandela hade länge haft återkommande problem med lungorna. Besvären bar han med sig efter den 27 år långa fångenskapen där han tvingades till straffarbete i ett stenbrott.

Nelson Mandela blev 95 år gammal.

Nelson Mandela

Frihetskämpen, Nobelpristagaren och Sydafrikas förre president Nelson Mandela föddes den 18 juli, 1918.

Han uppfostrades efter faderns död 1927 upp av Thembu-klanens kungliga familj.

Senare flyttade Mandela till Johannesburg där han tillsammans med Oliver Tambo öppnade Sydafrikas första advokatkontor som drevs av svarta.

1943 gick han med i Afrikanska nationalkongressen (ANC) och bildade ungdomsorganisationen.

Han förespråkade först en fredlig kamp mot men övergick efter den blodiga Sharpevillemassakern 1960 till väpnad kamp.

Mandela var en av grundarna till ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe. 1964 dömdes han till livstids fängelse och spenderade 18 år av straffet på Robben Island. 1990 släpptes Mandela fri efter ett beslut av dåvarande presidenten F W de Klerk.

1994 blev Mandela Sydafrikas förste demokratiskt valda president. Han lämnade presidentposten 1999 och arbetade med aidsfrågor innan han lämnade det offentliga livet 2004.

Nelson Mandela var gift tre gånger. Första gången med Evelyn Ntoko Mase, som han fick fyra barn med, varav endast en dotter fortfarande är i livet. Paret skilde sig. Andra äktenskapet var med Winnie Madikizela. Paret fick två döttrar och var gifta mellan 1957 och 1996. På sin 80-årsdag gifte sig Nelson Mandela med Graça Machel, änka efter Moçambiques president Samora Machel.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.