Nelson Mandela är död

Publicerad

Sydafrikas förre president Nelson Mandela är död. Frihetskämpen blev 95 år gammal.

I natt samlades tusentals människor utanför Mandelas hem för att hedra hans minne.

– Vår älskade Nelson Mandela, grundaren av vår demokratiska nation har gått bort. Han gick bort fridfullt, sa landets president Jacob Zuma i ett tal under torsdagskvällen.

I dag, fredag, vaknar Sydafrikas folk upp i ett land med sorg.

Det var sent på torsdagskvällen som landets president Jacob Zuma lämnade beskedet - Nelson Mandela är död.

– I honom såg vi så mycket av oss själva. Nelson Mandela förde oss samman. Och det är tillsammans som vi kommer att ta farväl av honom, säger Jacob Zuma i sitt direktsända tal till folket.

Flaggorna ska nu hissas på halv stång, fram tills det att Nelson Mandelas begravning äger rum.

I sitt tal uppmanade Jacob Zuma folk att ta till sig det som "Madiba" personifierade - värdighet och respekt.

– Låt oss visa respekt för hans önskningar och hans familjs önskningar när vi samlas, var vi än är. I landet eller någonstans i resten av världen. Låt oss påminnas om de värderingar som Madiba kämpade för, säger Jacob Zuma.

– Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika.

Nelson Mandelas familj vid hans sida

CNN visade under torsdagsnatten bilder från "Madibas" - som Nelson Mandela kärleksfullt kallas av sina landsmän - hem i Johannesburgförorten Houghton där människor samlats med sydafrikanska flaggor.

De senaste dagarna har Nelson Mandelas familj samlats i hemmet i där han vårdats sedan september.

Innan beskedet om Nelson Mandelas död kom under torsdagen intervjuades hans dotter Zindzi Mandela vid en visning av filmen "Mandela: Long Walk to Freedom". Filmen är baserad på biografin med samma namn om Mandelas liv och kamp.

– Vi har bara visat klipp för honom, och vi hoppas kunna visa filmen för honom snart, sade Zindzi, enligt Showbiz.

Av Showbiz reporter fick Zindzi frågan om pappans hälsotillstånd.

– Han mår bra, tack. Han är bara gammal. Tack för det, svarade hon i intervjun.

Hon berättade samtidigt att det emellanåt var smärtsamt att se filmen - men ändå ett firande.

– Trots allt lidande och alla svårigheter, har vi blivit människor som definierar oss efter vad vi har segrat över snarare än hur mycket vi har lidit, säger Zindzi Mandela, enligt Showbiz.

Familjen har under hela sjukdomstiden funnits vid hans sida, och i veckan berättade familjen i en intervju med sydafrikanska SABC om Mandelas sista kamp.

Från sin dödsbädd fortsatte Mandela att lära familjen mycket - som tålamod, kärlek och tolerans.

– Ibland måste jag nypa mig själv för att förstå att jag kommer från en man som är en sådan kämpe, sade Makaziwe i intervjun.

Obama: "Mandela lever för alltid"

Under sena torsdagskvällen strömmade kondoleanserna och reaktionerna in från omvärlden.

– Jag är en av de oräkneliga miljoner som fick inspiration från Nelson Mandelas liv, och liksom många andra runtom i världen kan jag inte föreställa mitt eget liv utan det goda exempel som han föregick, sa USA:s president Barack Obama i ett tal strax efter dödsbeskedet.

– Mandela uppnådde mer än vad någon kan förvänta sig av en man, han lever för alltid.

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger i en kommentar:

– Ett fantastiskt ljus har slocknat.

"Förändrade världen"

Statsminister Fredrik Reinfeldt hyllar Mandela i ett uttalande till Expressen.se:

"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd. Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal."

Frihetskämpen och Nobelpristagaren Nelson Mandela hade länge haft återkommande problem med lungorna. Besvären bar han med sig efter den 27 år långa fångenskapen där han tvingades till straffarbete i ett stenbrott.

Nelson Mandela blev 95 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag