Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nekas missfallsutredning – har för många barn

Följ Expressens livesändningar
En kvinna som P4 Göteborg har talat med fick kalla handen när hon ville göra en missfallsutredning.
Foto: JOHANNA SVENSSON / BILDBYRÅN
I Västra Götalandsregionen får par inte ha några gemensamma barn sedan tidigare.
Foto: MARTINA HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

I tre av landets sjukvårdsregioner nekas par missfallsutredning om de har gemensamma barn sedan tidigare, visar en undersökning av P4 Göteborg.

Om man som kvinna får flera upprepade missfall på varandra kan man genomgå en så kallad missfallsutredning för att försöka få reda på en eventuell bakomliggande orsak.

Men i sjukvårdsregionera Västra Götaland, Halland och Dalarna erbjuds det bara till par som inte redan har gemensamma barn sedan tidigare.

I landets övriga regioner har inte antalet barn sedan tidigare någon betydelse, uppger P4 Göteborg.

Det är Lennart Blomqvist, forskare och överläkare vid kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, som står bakom riktlinjerna i Västra Götalandsregionen.

– Någonstans måste man dra gränsen för vad som är rimligt, säger han till P4 Göteborg.

– Utredningen kommer inte att ge någonting. Det jag kallar för ”omhändertagandefaktorn” har visat så enormt stor betydelse. Kontakta mig, skicka ett meddelande, när du nästa gång har ett positivt gravtest så kan vi planera, och redan i det läget är det många kvinnor som säger att ”nu känner jag att det kommer att gå bra”.

”Det blir som diskriminering”

P4 Göteborg har talat med en 37-årig kvinna som tidigare har fått barn utan komplikationer men som blev orolig efter totalt sex missfall under ett och samma år.

Kvinnan fick kalla handen på två sjukhus i Västra Götalandsregionen då hon och hennes make har fler än ett barn tillsammans sedan tidigare.

– För mig blir det som en diskriminering. ”Stackars dig som har upplevt de här missfallen, det är klart att vi ska hjälpa dig” och så ”jaha, har ni fler barn, nej men då kan vi inte hjälpa er”, säger hon till P4 Göteborg.

Läkare vägrade ingrepp efter nya abortlagar i USA – fick bära runt på dött foster:

Marlena nekades abort – till följd av de nya stränga abortlagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.