Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nekades flyga - för sin rullstol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Adolf Ratzka, 64, hade informerat flygbolaget om sin rullstol och sina särskilda behov inför resan från Bromma, men när han skulle checka in nekades han att få åka med. Konsekvensen blev att Adolf Ratzka missade sin väns begravning: "Det var fruktansvärt", säger han.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Adolf Ratzka, 64, är beroende av sin rullstol. 

Men på grund av den nekades han att få flyga med Malmö Aviation - och missade därför sin väns begravning. 

- Det var fruktansvärt.

I onsdags skulle Adolf Ratzka flyga från Bromma till Bryssel för att närvara vid en god väns begravning.

 Han är rörelsehindrad och i behov av så väl bärhjälp som sin elektriska rullstol när han reser - något Adolf Ratzka påpekat i ett mejl, där han specificerat rullstolens mått och vikt, till Malmö Aviation 42 timmar innan avresan.

 Men när han skulle checka in på planet som flögs av Malmö Aviations samarbetspartner Brussels Airlines blev han nekad att få åka med.

 - Anledningen att jag inte skulle få komma med var att rullstolen skulle vara för tung och de sa att jag borde informerat dem minst 24 timmar i förväg.

 - När jag visade dem att jag informerat redan 42 timmar i förväg ändrade de sin strategi och sa att de borde ha fått en bekräftelse av deras samarbetspartner.

"Deras policy är apartheid"

 Malmö Aviation ville inte bekosta en flygresa med ett annat bolag för Adolf Ratzka. Konsekvensen blev att han inte kunde vara med på begravningen.

 - Det var fruktansvärt att jag inte kunde vara med. De fick läsa upp mina ord i stället.

 Adolf Ratzka är starkt kritisk till att Malmö Aviation - till skillnad från de flygbolag han tidigare rest med - inte tillåter resor för personer med elektriska rullstolar.

 - Deras policy är apartheid. Den måste bort.

"Mycket olyckligt"

 Enligt Malmö Aviation beror regeln på bolagets flygplanstyper.

 - Det är mycket olyckligt. Om vi har begått ett fel så ska vi se till att kompensera honom. Jag kommer personligen att kontakta personen i fråga. Vi är ett bolag som inte vill utesluta någon resenär, säger Malmö Aviations pressansvarige Olof Löfgren.

FAKTA

Malmö Aviation skriver på sin hemsida att man inte kan frakta eldrivna rullstolar/permobiler. Anledningen är att flygplanstypen Avro RJ 100 inte har tillräckligt stor lastlucka.
Flygbolaget uppger att man ser över dessa rutiner.
På utrikeslinjer där samarbetspartners till Malmö Aviation gör flygningarna tar man över huvud taget inte emot rullstolar. För att man "inte kan säkerställa tillgängligheten".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.