Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nekade suppleanten - gav plats till sin fru

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VALDE FRUN. Peter Eriksson nekade Stefan Käll att följa med till Moskva. I stället tog han med sin fru Marie Utter.
Foto: Emil Nordin

När KU åkte till Moskva i början av februari ville ordförande Peter Eriksson (MP) inte låta en suppleant i utskottet följa med.

Men Expressen kan i dag avslöja att han själv tog med sin fru.

Hon var med på flera besök i programmet och deltog aktivt i KU:s möten - trots att hon inte har någon som helst roll i KU.

- Det var lite konstigt. Så ska det inte gå till, säger Per-Ingvar Johnsson, KU-ledamot från Centern.

Den 3-6 februari åkte konstitutionsutskottet, KU, på en resa till Moskva. Folkpartiets ledamot, Karin Granbom Ellison, kunde inte följa med och frågade därför KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) om det var okej att Stefan Käll, en av Folkpartiets suppleanter i KU, följde med i stället.

Men hon fick nej, på grund av regler som säger att man måste vara ordinarie ledamot eller "arbetande suppleant", en suppleant som aktivt deltar i utskottets arbete, för att få åka på utskottets resor. Stefan Käll ansågs inte vara en arbetande suppleant och fick inte följa med.

Har ingen roll i KU

Expressen kan i dag avslöja att Peter Erikssons fru däremot fick följa med.

Marie Utter, som hans fru heter, är tjänsteman på Miljöpartiets riksdagskansli och har ingen som helst roll i KU.

- Jag tycker det är jättekonstigt. Hon har inget med konstitutionsutskottet att göra, inte mer än att hon är gift med Peter Eriksson, säger Cecilia Brinck (M), arbetande suppleant i KU.

Ändå var Peter Erikssons fru en aktiv deltagare på resan.

- Vi var bland annat på en tidning och på en radiostation, där hon var med på bägge programpunkterna och även punkten emellan. Och hon ställde frågor på minst en av programpunkterna, vilket jag blev lite förvånad över, säger Cecilia Brinck.

"Så ska det inte gå till"

Flera ledamöter i KU tycker det är märkligt att en helt utomstående följer med på utskottets resa, där hon dessutom aktivt deltar i programmet.

- Jag visste inte att det var Peter Erikssons fru. Det var lite konstigt. Så ska det inte gå till, att man har någon med sig på det sättet, säger Per-Ingvar Johnsson, KU-ledamot från Centern.

Han får medhåll av KD:s KU-ledamot Tuve Skånberg.

- Det är stort privilegium att åka på en utskottsresa. Man får träffa personer som är helt omöjligt för en enskild riksdagsledamot att få träffa. Så detta blev inte riktigt bra. Så är det inte tänkt, säger han.

Betalade resan ur egen ficka

När Expressen pratar med Peter Eriksson förklarar han att Marie Utter följde med för att hon är "intresserad av Ryssland".

- Hon var inte med på alla besök, men en hel del. Jag tror inte det finns några regler kring det. Och jag uppfattar det inte som ett problem att någon ställer frågor, att inte alla bara sitter där bak och lyssnar, säger han.

Expressen har sökt Marie Utter, men inte lyckats nå henne.

Marie Utters resa och hotell betalades inte av riksdagen.

Gifte sig med sin före detta pressekreterare

Marie Utter jobbade som pressekreterare åt Peter Eriksson under i stort hela hans tid som språkrör för Miljöpartiet. I maj 2011, när Peter Eriksson slutade som språkrör, slutade också Marie Utter på tjänsten som hans pressekreterare. I dag jobbar hon med organisationsutveckling på Miljöpartiets riksdagskansli.

Det gick länge rykten om att Peter Eriksson och Marie Utter var ett par, men när Expressen frågade Eriksson förnekade han att så skulle vara fallet. I april förra året blev det känt att paret gift sig med varandra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.