VALDE FRUN. Peter Eriksson nekade Stefan Käll att följa med till Moskva. I stället tog han med sin fru Marie Utter. Foto: Emil Nordin
VALDE FRUN. Peter Eriksson nekade Stefan Käll att följa med till Moskva. I stället tog han med sin fru Marie Utter. Foto: Emil Nordin

Nekade suppleanten - gav plats till sin fru

Publicerad

När KU åkte till Moskva i början av februari ville ordförande Peter Eriksson (MP) inte låta en suppleant i utskottet följa med.

Men Expressen kan i dag avslöja att han själv tog med sin fru.

Hon var med på flera besök i programmet och deltog aktivt i KU:s möten - trots att hon inte har någon som helst roll i KU.

- Det var lite konstigt. Så ska det inte gå till, säger Per-Ingvar Johnsson, KU-ledamot från Centern.

Den 3-6 februari åkte konstitutionsutskottet, KU, på en resa till Moskva. Folkpartiets ledamot, Karin Granbom Ellison, kunde inte följa med och frågade därför KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) om det var okej att Stefan Käll, en av Folkpartiets suppleanter i KU, följde med i stället.

Men hon fick nej, på grund av regler som säger att man måste vara ordinarie ledamot eller "arbetande suppleant", en suppleant som aktivt deltar i utskottets arbete, för att få åka på utskottets resor. Stefan Käll ansågs inte vara en arbetande suppleant och fick inte följa med.

Har ingen roll i KU

Expressen kan i dag avslöja att Peter Erikssons fru däremot fick följa med.

Marie Utter, som hans fru heter, är tjänsteman på Miljöpartiets riksdagskansli och har ingen som helst roll i KU.

- Jag tycker det är jättekonstigt. Hon har inget med konstitutionsutskottet att göra, inte mer än att hon är gift med Peter Eriksson, säger Cecilia Brinck (M), arbetande suppleant i KU.

Ändå var Peter Erikssons fru en aktiv deltagare på resan.

- Vi var bland annat på en tidning och på en radiostation, där hon var med på bägge programpunkterna och även punkten emellan. Och hon ställde frågor på minst en av programpunkterna, vilket jag blev lite förvånad över, säger Cecilia Brinck.

"Så ska det inte gå till"

Flera ledamöter i KU tycker det är märkligt att en helt utomstående följer med på utskottets resa, där hon dessutom aktivt deltar i programmet.

- Jag visste inte att det var Peter Erikssons fru. Det var lite konstigt. Så ska det inte gå till, att man har någon med sig på det sättet, säger Per-Ingvar Johnsson, KU-ledamot från Centern.

Han får medhåll av KD:s KU-ledamot Tuve Skånberg.

- Det är stort privilegium att åka på en utskottsresa. Man får träffa personer som är helt omöjligt för en enskild riksdagsledamot att få träffa. Så detta blev inte riktigt bra. Så är det inte tänkt, säger han.

Betalade resan ur egen ficka

När Expressen pratar med Peter Eriksson förklarar han att Marie Utter följde med för att hon är "intresserad av Ryssland".

- Hon var inte med på alla besök, men en hel del. Jag tror inte det finns några regler kring det. Och jag uppfattar det inte som ett problem att någon ställer frågor, att inte alla bara sitter där bak och lyssnar, säger han.

Expressen har sökt Marie Utter, men inte lyckats nå henne.

Marie Utters resa och hotell betalades inte av riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag