Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nej till legalisering av abort i Argentina

Efter en maratondebatt röstade den argentinska senaten nej till förslaget att tillåta abort upp till den 14:e graviditetsveckan. Foto: ANDRES CRISTALDO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Abort är i nuläget endast lagligt vid våldtäkt, om kvinnans liv är i fara eller om fostret är svårt skadat. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Abortmotståndare hade samlats i huvudstaden Buenos Aires för att ta emot beskedet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter en maratondebatt röstade den argentinska senaten nej till förslaget att tillåta abort upp till den 14:e graviditetsveckan, rapporterar Reuters

Abort är endast lagligt vid våldtäkt, om kvinnans liv är fara eller om fostret är svårt skadat. 

Tidigt på torsdagen, efter en 15 timmar lång debatt, stod det klart att den argentinska senaten röstat nej till att liberalisera abortlagstiftningen och tillåta abort till den 4:e graviditetsveckan. Rösterna föll 38 mot 31. I juli passerade förslaget underhuset med en hårsmån. 

Abortmotståndare med blåa sjalar och aborträttsförespråkare i gröna sjalar hade samlats i huvudstaden Buenos Aires för att ta emot beskedet. Abortfrågan har delat det katolska landet.

Aborträttsförespråkaren: "Inte över"

– Jag är fortfarande optimistisk. Lagen antogs inte i dag, men det kommer att ske. Det här är inte över, säger aborträttsförespråkaren Natalia Caroll till Reuters. 

– Det här beslutet visar att Argentina fortfarande är ett land där familjevärderingar är viktiga, säger abortmotståndaren Victoria Osuna.

Enligt Argentinas hälsodepartement utförs minst 350 000 illegala aborter varje år, men internationella människorättsgrupper menar att siffran kan vara ännu högre.