"Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg", säger justitieminister Morgan Johansson om internationella studier som gjorts i ämnet. Foto: Jonas Ekströmer/TT"Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg", säger justitieminister Morgan Johansson om internationella studier som gjorts i ämnet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg", säger justitieminister Morgan Johansson om internationella studier som gjorts i ämnet.

 Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mattias Karlsson (SD) medverkade i SVT:s Agenda på söndagen. Foto: Sven LindwallMattias Karlsson (SD) medverkade i SVT:s Agenda på söndagen. Foto: Sven Lindwall
Mattias Karlsson (SD) medverkade i SVT:s Agenda på söndagen.  Foto: Sven Lindwall

Nej till kartläggning av misstänktas ursprung

Publicerad

Sverigedemokraterna har krävt att Brottsförebyggande rådet kartlägger brottsmisstänktas ursprung.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger tvärnej - och kräver att Sverigedemokraterna tittar på kriminaliteten i sin egen riksdagsgrupp i stället.

– Det ironiska här är ju att Sverigedemokraternas egen riksdagsgrupp själv också är överrepresenterad i kriminalstatistiken, säger ministern.

I söndagens Agenda i SVT diskuterade SD:s gruppledare Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, om det går att dra slutsatser mellan brott och ursprung. Detta efter en undersökning från den Nationella trygghetsundersökningen som visar att kvinnor i Sverige upplever större otrygghet.

Inom främlingsfientliga miljöer på internet görs ett samband mellan den ökade otryggheten och flyktingmottagandet. Men någon statistik över olika gruppers brottslighet förs inte - förra gången det mättes var för elva år sedan.

När den kontroversiella frågan togs upp i Agenda vägrade S, MP och V att debattera med Sverigedemokraterna.

Morgan Johansson (S) radar upp flera exempel

Justitieminister Morgan Johansson menar att bilden som SD målar upp om kriminaliteten inte är rättvisande:

– Så de tänker inte på att bara en sådan sak som att den värsta våldtäktsmannen vi haft i Sverige på många år han heter Niklas Lindgren, den så kallade Hagamannen. Med våldsbrotten är det samma sak. Vi har Tommy Zethraeus, som var en av Stureplansskyttarna. Tony Olsson. Anders Eklund, som dödade Engla och är en av de värsta brottslingarna när det gäller pedofili. Och så terroristen Behring Breivik, till exempel. Peter Mangs. Anton Lundin. John Ausonius, Lasermannen. Det är där de har sin blinda fläck. De vill skapa en bild av att det bara är utländska medborgare som begår brott. Det stämmer inte, säger Morgan Johansson.

Senast en undersökning över brott och ursprung gjordes var 2005, då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning. Sverigedemokraterna och även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson har krävt en ny sådan. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet säger nej till att ge Brå ett nytt uppdrag. Kristdemokraterna och Liberalerna har ingen åsikt i frågan, enligt SVT Nyheter. Partierna har velat lämna över till forskarna att bestämma om ny statisk behövs.

Varnar för SD:s retorik

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare sagt blankt nej till kravet. Nu meddelar han återigen att Brå inte ska få ett sådant uppdrag. Ministern säger att flera internationella och nationella studier redan gjorts.

– De visar ungefär samma sak - att minoritetsgrupper är ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men också att det oftast försvinner helt och hållet när man rensar socioekonomiska faktorer. Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg. Den slutsatsen räcker för mig att arbeta efter.

Ministern varnar för SD:s retorik och menar att partiet borde se på sina egna representanter. Det är något som journalisten och författaren Gellert Tamas rapporterat om på kultursidan i Aftonbladet.

– Så gör politiker av deras kaliber alltid. De vill använda det här för att peka ut vissa grupper. Utlänningar helt enkelt, folk som inte födda i Sverige. Det är en del av deras retorik. Det ironiska här är ju att Sverigedemokraternas egen riksdagsgrupp själv också är överrepresenterad i kriminalstatistiken. Så skulle man själv generalisera så ska de själva vara beredda att städa framför sin egen dörr innan de pekar ut andra grupper, säger Morgan Johansson.

"Regeringen är rädd"

Ministern tror att det kommer att gå bra för de flesta av de nyanlända som kommit senaste åren.

– Sen är det förstås också så att en del av de här individerna har särskilda svårigheter. Då gäller det att se till att vi hjälper till där. Men då är det återigen sociala insatser som ska göras. Då beror inte det på etnicitet utan på att man har ett missbruk eller annan problematik, psykisk problematisk som man måste hjälpa till med.

Du vägrade debattera mot Mattias Karlsson i Agenda om detta. Varför?

– Vägrade? Jag hade helt enkelt inte tid. Jag får erbjudande om tre-fyra debatter i veckan. Jag måste prioritera. Det här var inte en debatt som jag tyckte att jag skulle prioritera, säger Morgan Johansson.

Henrik Vinge, presschef i Sverigedemokraterna:

– Det märks att Morgan Johansson är pressad. Varför blir han annars fientlig och hittar på saker som inte stämmer? Sluta upp med att ljuga och mörka! Ta fram statistik över invandrares brottslighet. Det verkar som att regeringen är rädd för att folk ska få reda på hur det verkligen ser ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag