Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nej till kartläggning av misstänktas ursprung

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg", säger justitieminister Morgan Johansson om internationella studier som gjorts i ämnet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mattias Karlsson (SD) medverkade i SVT:s Agenda på söndagen.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna har krävt att Brottsförebyggande rådet kartlägger brottsmisstänktas ursprung. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger tvärnej - och kräver att Sverigedemokraterna tittar på kriminaliteten i sin egen riksdagsgrupp i stället.

– Det ironiska här är ju att Sverigedemokraternas egen riksdagsgrupp själv också är överrepresenterad i kriminalstatistiken, säger ministern.

I söndagens Agenda i SVT diskuterade SD:s gruppledare Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, om det går att dra slutsatser mellan brott och ursprung. Detta efter en undersökning från den Nationella trygghetsundersökningen som visar att kvinnor i Sverige upplever större otrygghet.

Inom främlingsfientliga miljöer på internet görs ett samband mellan den ökade otryggheten och flyktingmottagandet. Men någon statistik över olika gruppers brottslighet förs inte - förra gången det mättes var för elva år sedan. 

När den kontroversiella frågan togs upp i Agenda vägrade S, MP och V att debattera med Sverigedemokraterna. 

Morgan Johansson (S) radar upp flera exempel

Justitieminister Morgan Johansson menar att bilden som SD målar upp om kriminaliteten inte är rättvisande:

– Så de tänker inte på att bara en sådan sak som att den värsta våldtäktsmannen vi haft i Sverige på många år han heter Niklas Lindgren, den så kallade Hagamannen. Med våldsbrotten är det samma sak. Vi har Tommy Zethraeus, som var en av Stureplansskyttarna. Tony Olsson. Anders Eklund, som dödade Engla och är en av de värsta brottslingarna när det gäller pedofili. Och så terroristen Behring Breivik, till exempel. Peter Mangs. Anton Lundin. John Ausonius, Lasermannen. Det är där de har sin blinda fläck. De vill skapa en bild av att det bara är utländska medborgare som begår brott. Det stämmer inte, säger Morgan Johansson.

Senast en undersökning över brott och ursprung gjordes var 2005, då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning. Sverigedemokraterna och även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson har krävt en ny sådan. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet säger nej till att ge Brå ett nytt uppdrag. Kristdemokraterna och Liberalerna har ingen åsikt i frågan, enligt SVT Nyheter. Partierna har velat lämna över till forskarna att bestämma om ny statisk behövs. 

Varnar för SD:s retorik

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare sagt blankt nej till kravet. Nu meddelar han återigen att Brå inte ska få ett sådant uppdrag. Ministern säger att flera internationella och nationella studier redan gjorts.

– De visar ungefär samma sak - att minoritetsgrupper är ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men också att det oftast försvinner helt och hållet när man rensar socioekonomiska faktorer. Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg. Den slutsatsen räcker för mig att arbeta efter. 

Ministern varnar för SD:s retorik och menar att partiet borde se på sina egna representanter. Det är något som journalisten och författaren Gellert Tamas rapporterat om på kultursidan i Aftonbladet. 

– Så gör politiker av deras kaliber alltid. De vill använda det här för att peka ut vissa grupper. Utlänningar helt enkelt, folk som inte födda i Sverige. Det är en del av deras retorik. Det ironiska här är ju att Sverigedemokraternas egen riksdagsgrupp själv också är överrepresenterad i kriminalstatistiken. Så skulle man själv generalisera så ska de själva vara beredda att städa framför sin egen dörr innan de pekar ut andra grupper, säger Morgan Johansson.

"Regeringen är rädd"

Ministern tror att det kommer att gå bra för de flesta av de nyanlända som kommit senaste åren. 

– Sen är det förstås också så att en del av de här individerna har särskilda svårigheter. Då gäller det att se till att vi hjälper till där. Men då är det återigen sociala insatser som ska göras. Då beror inte det på etnicitet utan på att man har ett missbruk eller annan problematik, psykisk problematisk som man måste hjälpa till med. 

Du vägrade debattera mot Mattias Karlsson i Agenda om detta. Varför?

– Vägrade? Jag hade helt enkelt inte tid. Jag får erbjudande om tre-fyra debatter i veckan. Jag måste prioritera. Det här var inte en debatt som jag tyckte att jag skulle prioritera, säger Morgan Johansson.

Henrik Vinge, presschef i Sverigedemokraterna:

– Det märks att Morgan Johansson är pressad. Varför blir han annars fientlig och hittar på saker som inte stämmer? Sluta upp med att ljuga och mörka! Ta fram statistik över invandrares brottslighet. Det verkar som att regeringen är rädd för att folk ska få reda på hur det verkligen ser ut. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.