Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej till förlängt brexit – efter ministerns avgång

Brexit – vad har hänt?
Arbetsmarknads- och pensionsminister Amber Rudd avgick och lämnade Conservative-partiet i dag, via en intervju i Sunday Times.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson har haft en hård vecka.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron, Frankrikes president. Foto: MORITZ THIBAUD/ABACA / STELLA PICTURES/MORITZ THIBAUD/ABACA
Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Guy Verhofstadt är EU:s brexitkoordinator. Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrike säger nej till en brexit efter den 31 oktober.

EU kommer inte att ”upprepa det här var tredje månad”, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Även EU:s brexitkoordinator Guy Verhofstadt sätter ner foten. 

– Det vore oacceptabelt om brexit sköt på Storbritanniens utträde under nuvarande omständigheter, säger han enligt Daily Mail. 

Frankrike kommer inte att gå med på att ytterligare förlänga brexitprocessen efter den 31 oktober ”under nuvarande omständigheter”.

– Vi kommer inte att upprepa det här var tredje månad, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian i en intervju med radiostationen Europe 1.

Samma toner kommer från Bryssel. 

– Det vore oacceptabelt om brexit sköt på Storbritanniens utträde under nuvarande omständigheter, säger EU:s brexitkoordinator Guy Verhofstadt enligt Daily Mail. 

– Låt det bli en ny folkomröstning, ett nyval, ett tillbakadragande av utträdet eller ett godkännande av ett avtal, men inte dagens hoplösa status quo, fortsätter han. 

I veckan röstade brittiska parlamentet fram en lag som förbjuder en såkallad hård brexit – ett utträde utan avtal med EU – och tvingar premiärminister Boris Johnson att antingen få till ett bättre avtal innan den 31 oktober, eller be EU om mer tid.

Det skulle då bli tredje gången som EU går med på en förlängning, efter att utträdesdatumet först flyttats fram först från mars till juni och sedan oktober.

Boris: ”Hellre död i ett dike”

För att få ett nej måste Boris Johnson först be om förlängning – något han har uteslutit i de starkaste ordalag.

– Jag ligger hellre död i ett dike, sa premiärministern häromdagen, och nu rapporterar brittiska medier att Boris planerar att överklaga lagen i landets högsta domstol.

De andra alternativen är ett nyval – vilket oppositionen sagt att de kommer att rösta nej till under måndagen – eller att Boris Johnson helt enkelt måste ge upp och antingen sluta, eller lägga fram en misstroendeförklaring mot sig själv.

Ministern sa upp sig via pressen

Frankrikes hårda besked kommer bara timmar efter att arbetsmarknads- och pensionsminister Amber Rudd – via en intervju i tidningen Sunday Times – meddelade att hon inte bara lämnar Johnsons regering utan också partiet.

Amber Rudd slutar som minister – och lämnar Conservatives.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Therese Coffey blir ny arbetsmarknads- och pensionsministerFoto: GIORGIO BENVENUTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är ett extra hårt slag för Boris, som stått nära Amber Rudd under många år både privat och i arbetet – även om hon motsatt sig brexit.

Trots vänskapen har hon inte dragit sig för att kritisera Boris Johnson för hans politiska ageranden.

– Boris är festens liv och själ, men inte den man du vill ska köra hem dig mot slutet av kvällen, sa hon redan 2016, när frågan om hans partiledarambitioner kom upp.

Under förmiddagen har miljöminister Thérèse Coffey utnämnts till Amber Rudds efterträdare.

Kommenterade utfrågningen av Boris Johnson.